Ulltveit-Moe om «brexit»-vinden: – Det er veldig farlig

– Det er en del av en stor trend i verden. Det er Trump, det er «brexit», det er Sverigedemokratene og det er Le Pen. Det er veldig farlig, advarer investor Jens Ulltveit-Moe.

TVILER PÅ «BREXIT»: Industrieier og investor Jens Ulltveit-Moe tror et knapt flertall av britene som går til urnene 23. juni vil stemme for å bli i EU.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

– Først av alt så tror jeg ikke det blir «brexit», men vi får se hva det blir til, sier investor Jens Ulltveit-Moe til E24.

Ulltveit-Moe er klar på at EU vil gi Storbritannia en kald skulder, dersom landet forlater unionen. Derfor har han ingen tro på at britene er først ut i et europeisk dominofall fra EU.

– Det blir en veldig tøff avtale. Hvis de får en god avtale, blir det et problem med andre land som ønsker lignende ordninger. For England blir det et mye tøffere økonomiske oppgjør etterpå, sier Ulltveit-Moe.

– Folkelig opprør mot europeisk innvandring

Men det er ikke Storbritannias økonomiske utsikter som er gjenstand for Ulltveit-Moes største «brexit»-bekymring.

– Den virkelige virkningen er på europeisk innvandringspolitikk.

– Vi har gått fra EU som det store fredsprosjektet, til at EU som fredsprosjekt blir stoppet av masseinnvandring. «Brexit» handler om innvandring, slår han fast.

– Det strider mot de økonomiske advarslene. IMF advarer senest fredag om at Storbritannia vil havne i resesjon etter et ««brexit»»?

– Det er utvilsomt riktig at Storbritannia kan havne i resesjon. Balansert mot innvandringsfrykten er stemningene at økonomiske konsekvenser tar man gjerne, så lenge man slipper flere innvandrere.

Les også

Borten Moe mener «brexit» vil bety slutten for EØS-avtalen

Han tror den viktigste virkningen av folkeavstemningen er at vil fungere som en vekker for europeiske politikere for det han omtaler som det folkelige opprøret mot europeisk innvandring.

– Det er sterkere enn man, inkludert meg selv, hadde trodd. Det er en del av en stor trend i verden. Det er Trump, det er «brexit», det er Sverigedemokraterna og det er Le Pen (red.anm. Front National). Det er veldig farlig, fordi det destabiliserer en verden vi har hatt i etterkrigstiden. En periode som har vært blant de beste i verdenshistorien, mener Ulltveit-Moe.

FOLKET ER SPLITTET: De siste meningsmålingene viser dødt løp, bare fire dager før folkeavstemningen avholdes 23. juni.

Foto: Niklas Halle'n Afp

– Medieskapt

– Hvilken rolle vil du si mediene har spilt for det folkelige opprøret mot innvandring?

– Jeg tror dette i betydelig grad er medieskapt. Mediene nører opp under frykten. Engelsk tabloidpresse er etter mitt syn forferdelige, usaklige og tabloide i ordets verste betydning. De serverer løgn på løgn og bygger opp under folks skrekk, og bygger opp under folks politikerforakt, sier han, og gir Murdoch-imperiet med aviser som the Sun og the Times i porteføljen hovedansvaret.


– Jeg synes dette minner om 30-årene. Både med ekstremistene, politikerforakten og at man kan se store problemer i det fjerne, men gjør lite i øyeblikket.
Investor Jens Ulltveit-Moe

– Dette gjelder ikke Norge. Det gjelder klart engelske medier og amerikanske medier i forbindelse med Donald Trump, understreker han.

– Hvilke konsekvenser frykter du på sikt?

– At det er så sterk «brexit»-følelse i England, er et politisk sjokk. Det er en klar politisk strømning i alle land, men svakest i Tyskland. Jeg tror det blir stengt for økonomiske flyktninger fra Afrika. Og at vi på militært grunnlag tar kvoteflyktninger og en del flyktninger med beskyttelsesbehov fra Syria.

– Det jeg frykter, er at flyktninger og migranter blir skåret over en kam.

Les også

Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»

– Viktig grunnlag for å ville ut av EU

– Inntrykket av at man ikke kan gjenvinne kontroll over egne grenser uten å bryte med EU er et viktig grunnlag for å ville ut av EU, bekrefter seniorlektor Øivind Bratberg ved UiO til E24. Han har Storbritannia som spesialfelt.

Seniorlektor Øivind Bratberg i statsvitenskap ved UiO har Storbritannia som spesialfelt.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Bratberg forteller at etterdønningene av finanskrisen har skapt en skepsis mot EU blant britene, som er blitt forsterket av eurokrisen og fortsatt med flyktningspørsmålet.

– Men den viktigste drivkraften bak mobiliseringen for «brexit» handler om innvandring – europeisk innvandring som en følge av den frie bevegelsen av arbeidskraft.

Bratberg mener statsminister David Cameron har mislyktes i å overbevise britene om at innvandringen ikke skader Storbritannias økonomi.

– Storbritannia har en fleksibel arbeidslivsmodell hvor det er relativt enkelt å vinne innpass også for dem som kommer utenfra. For den gamle arbeiderklassen blir europeisk integrasjon sett i samme perspektiv som globaliseringen; krefter utenfor nasjonal kontroll som riktignok skaper arbeidsplasser, men driver lønninger ned og gjør det trangere på boligmarked så vel som i køen for helse- og velferdstjenester, sier han.

ADVARER MOT UTMELDING: Storbritannias statsminister David Cameron mener ja-siden til utmelding forteller løgner, og ber innstendig det britiske folk om å stemme for å bli i EU.

Foto: Matt Frost Afp

– Minner om 30-årene

Ulltveit-Moe var tidligere denne uken i England, og bodde på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet ti år i landet. Han mener samfunnet er blitt fundamentalt endret de siste 30 årene.

– Arbeiderklassen føler seg truet. De forstår ikke hvilken nytte eller glede de har hatt av en åpen globalisert verden.

– Blir du personlig rammet av en eventuell «brexit»?

– Nei. Jeg har veldig lite forretninger der.

Han frykter også oppblomstringen av høyrefundamentalister og venstreradikale over hele Europa.

– Det er veldig alvorlig. Det merkelige er at ytterste høyre og venstre går sammen. Jeg synes dette minner om 30-årene. Både med ekstremistene, politikerforakten og at man kan se store problemer i det fjerne, men gjør lite i øyeblikket.

– Jeg tilhører den generasjonen som har sett EU som et fredsprosjekt, og som har levende minner fra hvor grusomt Europa var i etterkrigstiden. Jeg har kjørt gjennom utbombede byer i Tyskland. Det er et fjernt minne, men sentralt. Jeg ser fredsprosjektet som det overordnede.

– EU er en veldig vellykket økonomisk organisasjon, men det blir nå tatt som en selvfølge, sammen med det at vi har Schengen, og i praksis et grensefritt Europa.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Afrika
 4. Jens Ulltveit-Moe
 5. IMF
 6. Donald Trump
 7. Syria

Flere artikler

 1. Største kapitalflukt fra Storbritannia siden finanskrisen

 2. Stein Erik Hagen om Trump: Han er «The American dream»

 3. Toppene på NHOs årskonferanse: Her er våre Brexit-planer

 4. Annonsørinnhold

 5. Irer frykter brexit-nedtur

 6. Britisk høyesterett: Brexit-avgjørelsen må tas i parlamentet