Japans sentralbank sliter med å få opp inflasjonen: – Det vil ta mer tid

Japans sentralbank tror det vil ta lenger tid enn ventet å nå målet om to prosent inflasjon. Banken vil fortsette å stimulere økonomien så lenge det trengs.

TAR TID: Det vil trolig ta lenger tid enn ventet å oppnå to prosent inflasjon, ifølge Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda. Banken fortsetter med å stimulere økonomien i troen på at målet før eller siden vil nås.

Foto: Thomas Peter / Reuters Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Mens andre store sentralbanker nå snakker om å ta bort punsjbollen og reversere den sterkt ekspansive pengepolitikken, er den japanske sentralbanken ennå ikke klar.

Bank of Japan holdt tirsdag renten på minus 0,1 prosent, og beholder samtidig den sterkt stimulerende pengepolitikken med kjøp av verdipapirer og børshandlede fond.

Det kommer frem etter rentemøtet i sentralbanken tirsdag.

Sentralbanken innrømmer samtidig at det kan ta tid å nå målet om at inflasjonen skal stige til over to prosent.

– Det vil trolig ta mer tid enn ventet å nå målet om prisstabilitet på to prosent, sier banken i en melding.

– Yenen svekker seg og japanske renter trekker ned på morgenkvisten i dag, etter at det ble klart at spekulasjonene om at Bank of Japan ville heve målet for tiårsrenten og slik oppnå en brattere rentekurve, ikke slo til, skriver DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland i et notat etter rentemøtet.

Bank of Japan har holdt renten uendret på minus 0,1 prosent siden januar 2016. Før det igjen hadde renten ligget på 0,1 prosent siden 2008.

Etter ti år med ekstremt lave renter og betydelig stimulanse av økonomien har den japanske sentralbanken ikke oppnådd målet sitt om å få inflasjonen varig opp på et nivå på rundt to prosent, med unntak av noen perioder.

Samtidig har sentralbanken i USA hevet renten flere ganger, og den begynner nå å kvitte seg med verdipapirer etter flere år med ultra-stimulerende pengepolitikk. Den europeiske sentralbanken skal begynne å trappe ned sitt program for stimulerende verdipapirkjøp fra desember.

Japans sentralbank har så langt blitt sett på som en etternøler i kappløpet om å reversere pengepolitikken.

– Avgjørelsen fra Bank of Japan i dag står i kontrast til ekkoet fra vestlige sentralbanker i det siste, der det å fjerne stimulansen har vært mer på agendaen, skriver Swedbank i et notat etter det japanske rentemøtet tirsdag.

Letter ikke på gasspedalen

Haugland skriver at Japans sentralbank ennå er langt unna tanken på å lette på trykket på gasspedalen.
– Noen kommunikasjonsendringer har riktignok tvunget seg fram. For det første erkjenner Bank of Japan at det vil ta lenger tid enn tidligere antatt å nå målet på to prosent. Inflasjonsanslagene er justert videre ned, både for i år og de neste to årene, og når ikke høyere opp enn 1,6 prosent i 2020, skriver hun.

– For det andre vil sentralbanken tillate at tiårsrenten svinger noe over og under målet på 0,0 prosent. Akkurat hvor stor toleransen for avvik er, sies ikke eksplisitt i pressemeldingen, legger Haugland til.

Hun påpeker at banken også vil begynne å signalisere sine utsikter for rentene fremover, og at banken ser for seg at rentene i Japan vil forbli svært lave i lang tid.

Les mer: I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømme

Trapper ikke ned ennå

På forhånd hadde medieoppslag antydet at Bank of Japan ville signalisere en kommende nedtrapping eller endring i verdipapirkjøpene, men analytikerne i DNB Markets hadde lite tro på at dette skulle komme alt nå.

- Etter nylige medieoppslag belager markedsaktørene seg på at Bank of Japan kan komme til å slå følge med andre store sentralbanker som letter trykket på gasspedalen, i form av å tillate høyere lange renter, blant annet for å hjelpe bankenes inntjening, skrev Haugland i et notat mandag.

DNB Markets har tidligere spådd at Bank of Japan vil dempe den ekspansive politikken utover høsten i år, ved at renten settes til null og at de kvantitative lettelsene vil avvikles i løpet av neste sommer.

Kritikere mener at pengepolitikken ikke er bærekraftig. Sentralbanken i Japan eier 40 prosent av landets utestående statsobligasjoner, ifølge Marketwatch.

Japans dramatiske grep

Japans sentralbank har altså holdt styringsrenten på rundt null prosent i ti år.

I september 2016 bestemte sentralbanken seg for å ta i bruk ytterligere eksperimentelle grep for å stimulere økonomien gjennom det som kalles «kvantitative lettelser».

Banken forsøker å holde langsiktige og kortsiktige renter nede gjennom markedsoperasjoner, som inkluderer kjøp av verdipapirer og børsnoterte fond (ETF-er). Konkret har banken et mål om at renten på statsobligasjoner med ti års løpetid skal holdes på null.

Sentralbanken har lovet å fortsette stimulansen til inflasjonen overstiger inflasjonsmålet på to prosent.

I tiden etter finanskrisen i 2009 opplevde Japan deflasjon, det vil si at prisene falt, noe som normalt skaper store bekymringer fordi folk venter med å bruke penger.

Situasjonen med deflasjon vedvarte i mange år, men inflasjonen tok seg opp i 2014 etter kraftige tiltak fra statsminister Shinzo Abes regjering, med betydelig økt pengebruk. Fra 2015 avtok inflasjonen igjen.

De siste årene har inflasjonen i Japan ligget på godt under to prosent, og i størstedelen av perioden har den også ligget under én prosent.

Ved den siste målingen i juni var Bank of Japans foretrukne mål på kjerneinflasjonen i landet bare opp 0,2 prosent på årsbasis, ifølge Marketwatch.

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte i Den japanske sentralbank
 2. Japan
 3. Inflasjon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. ESB kutter renten for første gang siden 2016

 2. Betalt innhold

  Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

 3. Den europeiske sentralbanken holder renten uendret

 4. Annonsørinnhold

 5. Skyhøye forventninger til ESB-pakke:– Klart rom for skuffelse

 6. Disse ligger foran deg i løypa, Olsen