Prisveksten i Storbritannia klatrer til over 10 prosent

Inflasjonen i landet holder seg på skyhøye nivåer, og trekkes opp av dyrere mat, strøm og gass.

Matprisene bidro mest til at inflasjonen var enda høyere i september enn i august.
Publisert:

Inflasjonen i Storbritannia klatret til 10,1 prosent i september, målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske tall fra britiske statistikkmyndigheter.

Det er litt høyere enn ventet. Samtidig er det tangering av inflasjonsnivået i juli, som var det høyeste siden 1982, ifølge statistikkmyndighetenes estimater.

På forhånd ventet økonomene at inflasjonen skulle klatre litt til 10 prosent, ifølge tall hentet inn av Bloomberg. I august dempet prisveksten seg forsiktig til 9,9 prosent på årsbasis.

Les på E24+

Derfor er prisveksten i Norge fortsatt høy: – Kan ta ett til to år

Mat trekker opp

Storbritannia har som mange andre land hatt skyhøy prisvekst i lengre tid.

Dyrere strøm, gass, drivstoff og mat har vært de viktigste bidragsyterne til den kraftige inflasjonen. Det er også tilfellet for september.

Matprisene bidro mest til at inflasjonen var høyere i september enn i august. Brød og kornprodukter, kjøtt, melk, ost og egg bidro mest, siden prisen på disse varene steg fra august til september i år, men falt mellom de to samme månedene i 2021.

Les også

Flytter på grunn av skyhøye strømpriser: – Innmari deprimerende

Det er fortsatt er strøm, gass og andre såkalte boligutgifter som trakk mest opp sammenlignet med september 2021.

Prisene på mat og drikke steg med 14,5 prosent. Boligutgifter, inkludert strøm og gass, hadde en prisvekst på 20,2 prosent. Prisene på transport, først og fremst i form av drivstoff, steg med 10,6 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi, mat, alkohol og tobakk, kom inn på 6,5 prosent. Det var også rett over det analytikerne hadde ventet, ifølge tallene Bloomberg har hentet inn.

Sentralbanken i Storbritannia, Bank of England, har som mange andre sentralbanken hevet renten i raskt tempo i år for å prøve å dempe inflasjonen. Renten i landet ligger nå på 2,25 prosent etter syv hevinger på rad.

Les også

Venter svekket vekst etter regjeringskaos

Finansminister sparket

Det har vært mye uro rundt britiske økonomi, og ikke minst rundt regjeringens økonomiske politikk, de siste ukene.

Kritikken haglet mot statsminister Liz Truss og finansminister Kwasi Kwarteng etter at de la frem sitt forslag til «minibudsjett» inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som landet opplever stigende renter og kraftig inflasjon.

Forslaget skapte også stor uro i markedene og bidro til at pundet svekket seg kraftig.

Les også

Storbritannias nye finansminister: Dropper skattekutt og endrer energistøtten

Det endte til slutt med at Truss ga Kwasi Kwarteng sparken etter bare 38 dager som finansminister.

Storbritannias nye finansminister Jeremy Hunt la frem en ny økonomisk plan mandag denne uken, hvor han reverserte nesten alle skattekuttene i Truss’ «minibudsjett».

Hunt gjorde også en stor vending på regjeringens energistøttepakke. Støtteordningen vil ifølge finansministeren forbli uendret frem til april, men finansdepartementet vil etter det vurdere hvordan den fungerer, med sikte på å gjøre den mer målrettet.

Les også

Bank of England har stanset støttekjøp

Publisert: