Eggkrise i Storbritannia

Fugleinfluensa og økte kostander gjøre at det er lite egg i hyllene hos britiske dagligvarebutikker.

Slik så det ut i egg-hyllene til en Tesco-butikk i Ashford i Kent tirsdag denne uken.
Publisert: Publisert:

Eggkrisen i Storbritannia gjør at flere av de store dagligvarekjedene i landet begrenser hvor mye hver kunde kan kjøpe.

Tesco og Lidl har innført en midlertidig grense på tre bokser per kunde, mens Asda, Marks & Spencer og Morrisons har satt grensen på to, skriver Bloomberg. Ocado har begrenset det til 30 egg per kunde.

Fugleinfluensa er en av grunnene til at britene opplever butikkhyller som er tomme for egg.

Les på E24+

Norge var første land Lidl ga helt opp: – Nå er det verre enn noen gang

Storbritannia kjemper mot det verste utbruddet landet har opplevd, ifølge The Guardian. Bønder som driver med frittgående høner har vært nødt til å holde dyrene sine innendørs siden 7. november, og holde hønene unna ville fugler for å hindre spredning av viruset, skriver avisen.

Hvis det oppdages smitte et sted drepes alle hønene der, som har bidratt til at det produseres færre egg.

Økte kostander for bøndene skaper også problemer.

Fôr er en av mange tingene som har blitt dyrere i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Høyere priser på ting som strøm og drivstoff driver også kostandene til bøndene oppover. Dette har gjort at enkelte bønder har lagt ned eggproduksjonen.

Bransjeorganisasjonen British Free Range Egg Producers Association (BFREPA) mener produsentene får for dårlig betalt i lys av de økte kostnadene, og har advart om at egg-mangelen ventes å vare til over jul.

– Mange av våre medlemmer taper penger på hvert egg som legges, og våre data viser at selv de som har en liten fortjeneste ikke ser noen langsiktig fremtid, skrev organisasjonen i en uttalelse tidligere denne måneden.

Publisert:

Her kan du lese mer om