Frederiksen varsler nyvalg og vil ha samlingsregjering i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen varsler nyvalg i Danmark 1. november. Nå er tiden inne for en bredt sammensatt samlingsregjering, mener hun.

Statsminister Mette Frederiksen har skrevet ut nyvalg 1. november i Danmark, etter at sosialdemokratenes samarbeidsparti Radikale Venstre varslet mistillitsforslag.
  • NTB
Publisert:

Kunngjøringen om nyvalg kom under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen Marienborg onsdag ettermiddag.

– Det er krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Prisene stiger på alt vi trenger. Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen, sa Frederiksen.

– Det er en sikkerhetspolitisk, energipolitisk og økonomisk krise, men vi vet at vi skal klare det, slik vi også kom oss gjennom koronapandemien, fortsatte hun.

Vil ha samlingsregjering

– Vi går til valg som sosialdemokrater, men er klare for kompromisser og samarbeid. Tiden er kommet for å finne en ny form for regjeringssamarbeid i Danmark, en mer bredt sammensatt regjering med partier fra begge sider av det politiske sentrum, sa Frederiksen.

Invitasjonen til en bred regjering står i sterk kontrast til det Frederiksens parti Socialdemokratiet har ønsket tidligere: Å fortsette med en ettpartiregjering.

– Vi foreslår en helhetsplan for velferdssamfunnet, bedre lønn og arbeidsvilkår for folk og et oppgjør med byråkrati. Folketingsvalget blir et trygghetsvalg, for den enkelte, for familiene og deres økonomiske hverdag, sa hun.

Varslet mistillit

Sosialdemokratene har styrt Danmark i en mindretallsregjering siden valget i 2019, med støtte fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Folketinget.

Valget utskrives nær åtte måneder før Folketingets periode ville utløpt. Bakgrunnen er at Radikale Venstre eller varslet mistillitsforslag mot regjeringen under Folketingets åpningsdebatt torsdag.

Minkstrid

Radikale Venstre viser til redegjørelsen til den såkalte Minkkommisjonen som kritiserte regjeringens beslutning om å avlive all mink fordi det var oppdaget en mutert variant av koronaviruset i dyrearten. Kommisjonen konkluderte med at denne avgjørelsen var ulovlig.

Det er svært jevnt mellom de to blokkene i dansk politikk på meningsmålingene, og flere partier har heller ikke klargjort hvilken statsministerkandidat de ønsker å støtte.

Publisert:

Her kan du lese mer om