Frykter smugling til Nord-Korea: Enda en oljetanker er stanset

Sør-Korea intensiverer jakten på oljetankere med kurs mot Nord-Korea. 

VIL HINDRE OLJE TIL NORD-KOREA: Sør-Korea kartlegger skipstrafikken og forsøker å luke ut oljetankere som samarbeider med Nord-Korea. Bildet viser den Hongkong-registrerte oljetankeren, The Lighthouse Winmore, som ble beslaglagt i forrige uke.
Publisert:

En Panama-registrert oljetanker er beslaglagt utenfor Sør-Korea, sa en talsmann for sørkoreanske myndigheter søndag.

Oljetankeren har lastekapasitet på 5.100 tonn olje, ifølge CNBC, og ble beslaglagt etter mistanke om at skipet skulle losse av olje til Nord-Korea eller nordkoreanske skip i strid med FNs resolusjon, ifølge CNN.

Myndighetene har ikke opplyst hvor mye olje skipet var lastet med, eller tidspunktet skipet ble beslaglagt.

For andre gang på kort tid har sørkoreanske myndigheter beslaglagt en oljetanker. Sørkoreanske myndigheter har intensivert håndhevelsen av FNs resolusjon i håp om å strupe oljetilførselen til Nord-Korea.

Fredag meldte det sørkoreanske utenriksdepartementet at den Hongkong-registrerte oljetankeren the Lighthouse Winmore er blitt beslaglagt på grunn av mistanke om overføring av olje til et nordkoreansk skip i internasjonalt farvann.

The Lighthouse Winmore er én av to Hongkong-registrerte skip USA har bedt FN om å svarteliste fra internasjonale havner, ifølge CNN.

Les også

Trump sier Kina er «tatt på fersken» med oljefrakt til Nord-Korea

Atomprogrammet står fast

Lavere innførselkvote av olje til Nord-Korea er én av de mest inngripende sanksjonene FN har vedtatt for å presse landet til nedrusting. Foreløpig er det lite som indikerer at nordkoreanske myndigheter vil bremse atomprogrammet.

Lørdag kunngjorde Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA at landet vil fortsette å jobbe mot å bli en ansvarlig atommakt, for å oppnå selvstendighet og rettferdighet i verdenssamfunnet.

– USAs iherdige forsøk, både politisk, økonomisk, militært og diplomatisk, på å stanse Nord-Korea har til nå ikke vært noe hinder for vår overbevisning om å nå vårt mål, skal nyhetsbyrået ha meddelt, ifølge NTB.

Trump skylder på Kina

Nord-Korea-konflikten har også skapt vansker i forholdet mellom verdens to største økonomier, USA og Kina.

Fredag gikk USAs president Donald Trump til frontalangrep på Kina, og hevdet Kina er blitt «tatt på fersken» i å hjelpe Nord Korea med oljeforsyninger i strid med FNs sanksjonsvedtak. Kinesiske myndigheter har avvist beskyldningene fra Trump som grunnløse.

Sørkoreanske aviser skrev i romjulen at Kina frakter olje til Nord-Korea med skip, og siterte kilder i den sørkoreanske regjeringen på at amerikanske spionsatellitter har oppdaget rundt 30 oljeforsyninger siden oktober i høst.

Kina og Russland er Nord-Koreas største oljeeksportører. Kina er Nord-Koreas fremste handelspartner, og anslagsvis 90 prosent av oljeforbruket i Nord-Korea kommer fra Kina. Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at Pyongyang importerer 10.000 fat råolje daglig.

Publisert: