Gentiloni bedt om å danne regjering i Italia

Italias president Sergio Mattarella har bedt utenriksminister Paolo Gentiloni om å danne ny regjering.

NY ITALIA-SJEF: Paolo Gentiloni er blitt bedt om å danne regjering.
Publisert: Publisert:

I en kunngjøring fra presidenten går det fram at Gentiloni er bedt om å overta statsministerjobben etter Matteo Renzi.

– Det er stor ære. Jeg skal gjøre mitt beste, sa Gentiloni i det han aksepterte utnevnelsen, skriver La Repubblica.

– Jeg er klar over at det haster å få på plass en ny italiensk regjering. Samtalene mellom presidenten og de ulike politiske partiene vil legge grunnlaget for å definere sammensetningen og programmet til den nye regjeringen, fortsatte Gentiloni, som lover en rask avklaring.

Renzi trakk seg i forrige uke etter å ha lidd nederlag i folkeavstemningen om grunnlovsendringer, og Mattarella har siden hatt samtaler med alle de parlamentariske gruppene i et forsøk på å finne en etterfølger.

Statsviter og journalist

Les også

ESB avslo bønn fra verdens eldste bank

Paolo Gentiloni tilhører i likhet med Renzi Det demokratiske partiet (PD) og er 62 år gammel. Han har vært utenriksminister siden oktober 2014, da han overtok etter Federica Mogherini som ble EUs utenrikssjef.

Gentiloni er utdannet statsviter og journalist og har en fortid som aktiv studentpolitiker på venstresiden og i miljøbevegelsen. Han har vært en sentral strateg i flere italienske politikeres valgkamp, blant dem Romas tidligere borgermester Francesco Rutelli.

I 2001 ble han valgt inn i nasjonalforsamlingen for det daværende sentrumspartiet DL, og i 2007 var han med på å danne PD.

Sentrum-venstresiden vant valget året etter og Romano Prodi dannet regjering, der Gentiloni ble kommunikasjonsminister.

Les også

Avis: Italia planlegger å be om nødlån til bankene

Vil boikotte

Opposisjonspartiene tror at Gentiloni vil presentere sin nye regjering for nasjonalforsamlingen alt onsdag.

Den populistiske Femstjernersbevegelsen, som har krevd nyvalg, har gjort det klart at de akter å boikotte avstemningen når han ber de folkevalgte om et tillitsvotum og at regjeringen derfor kommer til å savne legitimitet.

Italienske kommentatorer tror Gentilonis fremste oppgave blir å holde stolen varm, slik at Renzi kan gjøre comeback i valget i 2018.

Om Gentiloni for sitte så lenge, vil det nærmest være en prestasjon i et land som har hatt 60 regjeringer de siste 68 årene. (©NTB)

Publisert:

Her kan du lese mer om