Tek-giganter i USA er bekymret
Flere amerikanske teknologigiganter retter sterk kritikk mot president Donald Trumps nye utvisningsordre, og har planer om å ta kritikken med seg til Det hvite hus.
Den nye presidentordren, som ble undertegnet fredag, stenger nye syriske flyktninger ute av USA på ubestemt tid. I tillegg får folk fra flere land, hovedsakelig muslimske, ikke slippe inn i USA de neste 90 dagene, inntil nye kontrollrutiner er på plass.
Formålet med de nye reglene er ifølge presidenten å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA.
Frykter konsekvensene
Ledende tek-giganter reagerer nå kraftig på ordren som er sendt ut. Globale firma som Google, Facebook og Apple har ansatte fra verden over, og de frykter nå for konsekvensene.
Innbyggere fra de syv landene Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen er nå utestengt, og får heller ikke slippe inn igjen i USA. Flere har i dag vært strandet på amerikanske flyplasser, og reisende med Visa og arbeidstillatelsen «Green Card» ble nektet tilgang til fly med avgang til USA.
Flere amerikanske teknologiselskaper har reagert på Trumps uttalelser i forbindelse med «Make America great again»-kampanjen til den daværende presidentkandidaten, hvor han lover høy beskyttelse av arbeidsplasser på amerikansk jord.
Trumps restriksjoner kan få store konsekvenser for flere hundre ansatte, som nå befinner seg i utlandet, samt skape store begrensninger for produksjon utenfor USA.
Trump skal delta på G20-toppmøtet i sommer
Apple: «en plan vi ikke støtter»
Under opptrappingsperioden mot valget ga Trump løftet om at han ville tvinge Apple til å produsere alle sine produkter i USA.
I dag står Kina som hovedprodusent av Apple-produkter, mens USA produserer nest mest, etterfulgt av Tyrkia, Polen, India og Italia.
Apple-direktør Tim Cooks sendte lørdag ut en epost til alle ansatte, hvor han snakker ut om presidentens forbud. Cooks reiser sterk kritikk mot den nye ordren, og beskriver den som «en plan vi ikke støtter».
Cook har nå tatt kontakt med Apples HR-avdeling, samt firmaets juridiske avdeling, for å kunne komme i kontakt med alle ansatte som berøres av de nye Trump-reglene. Han har også skrevet at Apple nå har kontaktet Det hvite hus i Washington for å forklare hvilke negative konsekvenser forbudet får for Apple.
«Som jeg har sagt så mange ganger før, mangfold gjør teamet vårt sterkere», står det i brevet, som retter sterk kritikk og bekymring mot presidentordren.
Apple kuttet direktørlønninger etter salgsnedgang
Google ber ansatte reise tilbake til USA med en gang
Google kom også med en sterk beskjed til alle sine ansatte, og en oppfordring til alle som i disse dager reiser utenfor USA.
«Kom dere tilbake til USA nå», lød beskjeden fra administrerende direktør Sundar Pichai.
Han reagerer sterkt på Trumps valg om å stenge innflyvingen til USA, som nå rammer over 100 ansatte. Gjeldene for dem alle var at de var utenlands på forretningsreiser eller ferier, med normal ansettelse i USA. Nå må de skynde seg tilbake for å kunne beholde jobben.
Flere store teknologiselskap befinner seg nå i samme situasjon, bekrefter Ava Benach, ved det amerikanske advokatfirmaet Benach Collopy LLP, som jobber spesielt med innvandring.
«Det er smertefullt å se de individuelle virkningene av presidentens ordre, som nå rammer våre kolleger», skriver Pichai i en kommentar, som på fredag ble sendt ut til alle Googles medarbeidere.
Sett denne? Frp-Leirstein støtter Trump
Kommentaren understreker den stadig voksende riften mellom Trump-administrasjonen og flere av verdens ledende teknologiselskap. Google og Apple har lenge jobbet for lavere terskler ved ansettelse av arbeidskraft fra land utenfor USA. En talskvinne i Google uttalte nylig at Trumps restriksjoner vil skape sterke barrièrer og hindre at store talenter får komme til USA.
Google har, i likhet med Apple, annonsert at de vil føre frem med sine bekymringer og presentere dem for beslutningstakerne i Washington.
Kraftig vekst for Google
Facebook med sterkeste kritikk på lenge
Facebooks Mark Zuckerberg har også rettet sterke bekymringer mot presidentens nye ordre. På fredag skrev Zuckerberg en status på sin Facebook-side, hvor han understreket at han er bekymret for innfallet.
«Vi må beskytte landet vårt, men vi burde gjøre det ved å fokusere på folk som faktisk utgjør en trussel», står det i statusen, som nå er delt av 80.000.
«USA er et land med innvandrere, og det skal vi være stolte av», skriver Facebook-direktøren videre. Allerede i 2015 uttalte Trump at Facebook utgjorde en trussel, og at særlig Zuckerberg viste sterk motstand, for hans innvandringskritiske planer.
Trump sa da at utenlandske ansatte ville gjøre jobbmarkedet mindre attraktivt for amerikanske arbeidstakere. Innlegget som Zuckerberg nå har skrevet er en av hans sterkeste politiske uttalelser siden Trump ble innsatt som president i USA den 20. januar.