Goldman Sachs frykter brexit – varsler storstilt flytting ut av London

De store finansinstitusjonene tar konsekvensene av brexit. Den amerikanske storbanken er først ut til å varsle storstilt flytting fra Europas finanssentrum.

FINANSFLUKT: Goldman Sachs er først ut av de store finansinstitusjonene til å si at de kommer til å flytte store deler av arbeidsstokken til andre steder i Europa enn London.

Foto: Reuters
 • Astrid Dalen
Publisert:

Allerede før britene hadde stemt frem en brexit i fjor sommer, begynte analytikerne å snakke om at det kunne spøke for Londons fremtid som finanssentrum i Europa.

Denne uken ble det klart at statsminister Theresa May skal utløse artikkel 50 den 29. mars, og med det sette i gang den formelle prosessen rundt britisk utmelding av EU.

Men allerede nå begynner storbankene å varsle at de kommer til å sette i gang med storstilte flytteoperasjoner fra den britiske hovedstaden som følge av brexiten.

Flytter hundrevis av jobber

Storbanken Goldman Sachs er aller først ut med å konkret si at de vil flytte hundrevis av arbeidsplasser ut av London, skriver CNBC.

– Det vil både være snakk om nyansettelser i Europa, men også noe flytting, sier Richard Gnodde, som leder den europeiske grenen av den amerikanske banken.

Les også

Brexit: Kan bli kamp om finansjobbene

Goldman Sachs har hatt sitt europeiske hovedkontor i London, med 6.000 ansatte.

Flyttingen er en del av Goldman Sachs beredskapsplan, i forbindelse med at et britisk flertall i fjor stemte for at landet skulle takke for seg som EU-medlem.

Et viktig spørsmål for banken, ifølge Reuters, har vært om Storbritannia og EU vil sørge for overgangsordninger for banker og finansinstitusjoner mens Brexit-forhandlinger pågår.

I løpet av de neste 18 månedene vil Goldman Sachs flytte arbeidsplasser og investere i infrastruktur og teknologi andre steder i Europa, slik at alt er på plass den dagen Storbritannias dager som EU-medlem er talte.

Gnodde har ikke uttalt seg konkret om i hvilke byer de nå vil satse, men påpeker at banken har lisenser i Frankrike og Tyskland, i tillegg til kontorer i mange europeiske byer.

Frankfurt, Paris eller Dublin?

Ett av de store spørsmålene nå er hvor fremtidens europeiske finanssentrum kommer til å ligge?

Les også

Brexit-datoen er klar

Tidlig i januar meldte lobbygruppen Europlace at de forventer en strøm på opp mot 20.000 finansfolk til Paris.

Lobbygruppen Frankfurt Main Finance forventer på sin side at så mange som 10.000 finansfolk fra London kommer løpende over til den tyske finanshovedstaden som en direkte konsekvens av Brexit. Det har blitt hevdet at både Goldman Sachs og Citigroup har øynene rettet mot Frankfurt, skriver Bloomberg.

Også Dublin blir av flere store finansinstitusjoner vurdert som en potensiell hovedbase i EU. Både Bank of America Corp., Standard Chartered og Barclays skal ha fattet stor interesse for den irske hovedstaden.

Hvor mange finansjobber London kommer til å miste er det mange teorier om, og anslagene varierer fra så lite som 4.000 til over 200.000.

Det som imidlertid er klart, er at mange banker frykter at det går mot en såkalt hard brexit, der de mister mulighetene til å selge tjenestene sine til EU fra Europas nåværende finanssentrum, London.

Les også

Europaministeren tror Norge kommer godt ut av brexit

Les også

Juncker håper britene vil ombestemme seg

Les også

Irer frykter brexit-nedtur

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Goldman Sachs
 3. Bank
 4. EU
 5. Storbritannia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. London holder stand som verdens finanshovedstad

 2. Brexit: Bankflukt kan bli smertefullt for London

 3. Vurderer Frankfurt som nytt finanssentrum

 4. Annonsørinnhold

 5. Britisk storbank tror brexit vil koste milliarder

 6. Ny studie: Fiberkabel kan sikre London finansseier etter brexit