– Italias gjeld er Europas store problem

Italienske og andre europeiske banker eier en stor porsjon av den enorme italienske statsgjelden. Det er et farlig problem for Europa, skriver Bloomberg. 

ITALIA: Landets visestatsminister og leder i Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio.

Foto: Ciro Fusco AP
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det er få ting som kan skape større frykt hos europeiske ledere enn den italienske statsgjelden på rundt 2.300 milliarder euro (22.310 milliarder kroner), skriver Bloomberg og peker på at den fortsatt er Europas store problem.

For øyeblikket er det rolig stemning i Italias finansmarkeder, til tross for at eurosonens tredje største økonomi gikk inn i en resesjon i fjerde kvartal.

Renten på statsgjelden har falt tilbake etter en løsning på budsjettkaoset i fjor, men dersom stemningen hos investorene snur og sender statsrentene opp igjen, er frykten at Italia vil misligholde den gigantiske gjelden.

– En så stor gjeldsbyrde sammen med en kombinasjon av svak vekst og høyere finansieringskostnader kan over tid potensielt føre til at Italia vil komme i en slik situasjon, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

«Allerede skjøre»

Det er eierstrukturen til den italienske statsgjelden som gjør at den kan skape så store problemer for både Italia og Europa.

Italias banker eier rundt 20 prosent av den italienske statsgjelden, men også andre europeiske banker sitter på en god porsjon.

Banker utenfor Italia eier rundt 490 milliarder euro ( 4.753 milliarder kroner) i italiensk statsgjeld og annen italiensk gjeld, viser en analyse Bloomberg omtalte denne uken.

Mest eksponert av de utenlandske er franske banker som eier italiensk gjeld for til sammen 285,5 milliarder euro (2.764 milliarder kroner).

Den negative koblingen mellom Italias svake økonomi og bankene omtales som «doom-loop».

– Når verdien av statsobligasjonene faller og rentene stiger, risikerer dette å senke bankenes soliditet gjennom stigende finansieringskostnader. Det kan igjen svekke bankenes evne og vilje til å stimulere økonomien via utlån til næringsliv og husholdninger, forklarer Lie.

Dårligere tilgang til finansiering hos husholdningene og næringslivet vil ofte slå negativt ut på investeringer, sysselsetting og privatforbruk.

– Det kan igjen gi ytterligere kursfall for statsobligasjonene. Og italienske banker er allerede skjøre, sier Lie og viser til at én av ti av de italienske bankenes lån er misligholdte.

«For stor til å reddes»

I tillegg vil en eventuell italiensk krise presse den europeiske sentralbanken (ESB) og EU til å ta stilling til hvorvidt de skal la landet seile sin egen sjø eller komme med en redningspakke, ifølge Lie.

Les også

Italia vedtar budsjett etter strid med EU

– Problemet er at den italienske økonomien er for stor til å få en tilsvarende redningspakke som Hellas fikk under gjeldskrisen, sier sjefstrategen.

En annen utfordring i Italia som vil påvirke resten av Europa er at ESB de siste årene har vært en dominerende kjøper av italienske statsobligasjoner, såkalte kvantitative lettelser.

Det har holdt de italienske statsrentene lave.

– Nå går dens støttekjøp mot slutten, og det antas at ESB vil absorbere mindre enn 15 prosent av nye italienske utstedelser i år, forteller Lie.

Det er ned fra rundt 50 prosent i 2017 og 26 prosent i fjor.

Dermed må andre kjøpere øke sine investeringer for å unngå at statsrentene stiger, men Lie advarer om at interessen, spesielt fra utenlandske investorer, er følsom for den økonomiske og politiske situasjonen i landet.

– Med svak vekst vil budsjettunderskuddet trolig bli større enn regjeringen har signalisert til EU som en del av løsningen i fjor, og det er samtidig betydelige interne uenigheter innad i regjeringen som kan skape politisk turbulens også i år, forklarer Lie.

«Sårbar»

Italias statsgjeld på 2.300 milliarder euro tilsvarer i overkant av 130 prosent av landets verdiskaping, og er mer enn det dobbelte av den anbefalte øvre grensen i eurosonen på 60 prosent av bruttonasjonalproduktet.

For at den italienske staten skal kunne håndtere statsgjelden er den også avhengig av enten solid økonomisk vekst, lave finansieringskostnader og/eller stigende inflasjon som reduserer realverdien av gjelden, påpeker Lie.

Les også

Renessanse for boligmarkedet i Firenze i kriserammede Italia

I dag er både BNP-veksten og inflasjonen i Italia under en prosent. Det internasjonale pengefondet IMF spår også at landets BNP-vekst vil ende på 0,6 prosent i 2019.

– Dermed blir den italienske regjeringen svært sårbar overfor stemningsskifter i finansmarked, sier Lie.

Sjefstrategen understreker at Danske Bank på kort sikt er positiv til situasjonen i Italia, og mener det er en begrenset sannsynlighet for en gjeldskrise de neste to årene.

– Selv om man ikke skal undervurdere risikoen for en krise i Italia, med utgangspunkt i lite bærekraftige statsfinanser, følsomhet for svakere vekst og stigende rentekostnader og potensial for flere politiske konfrontasjoner med EU, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Italia
 2. EU
 3. Frankrike
 4. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytiker advarer om ny Italia-storm

 2. Oslo Børs stiger kraftig: – For tidlig å si at vi har fått et vendepunkt i krisen

 3. Minusrente på norsk statsgjeld for første gang: – Renten er død

 4. Annonsørinnhold

 5. Ekspertene venter flere virusgrep: Tror regjeringene vil bla opp

 6. Betalt innhold

  Europas fond sverger til obligasjoner: – Resesjon kan bli normen