Britene ut av EU

Pundet hopper etter «konstruktive» brexit-samtaler

Pundet styrkes etter positive signaler om forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

 • NTB
 • André Haugen
Publisert:

EUs brexitforhandler Michel Barnier har hatt «et konstruktivt møte» med britenes brexitminister Stephen Barclay, sier EU-kommisjonens talsperson.

Det sender det britiske pundet til nye høyder. Et pund koster i skrivende stund over 1,25 dollar, og den britiske valutaen har nå styrket seg over to prosent mot dollar siden torsdag.

Med en topp på 1,2588 har pundet fredag vært på det sterkeste mot dollar siden 4. juli, ifølge tall fra Infront.

Dagens topp på 11,446 mot norske kroner er det sterkeste siden 7. mai. På det meste har pundet kostet 1,1409 euro, som er det sterkeste siden 21. mai.

Valutaen har imidlertid falt noe tilbake fra dagens sterkeste nivåer i kjølvannet av uttalelsen.

Barnier og Barclay møttes til samtaler over frokost i Brussel fredag for å fortsette diskusjonen om forslaget til brexitplan som ble lagt fram av Storbritannias statsminister Boris Johnson forrige uke.

– Ser en vei

Torsdag var Johnson i et tre timer langt møte med sin irske kollega Leo Varadkar. Det endte med en felles uttalelse om at de «ser en vei til en mulig avtale». Hva det betyr i praksis er uklart, men tonen er optimistisk og de gjentar at «en avtale er i alles interesse.

Les også

Les mer: Politiker frykter at Storbritannia vil slippe opp for dopapir etter hard brexit

Britene forslag til en løsning innebærer at Nord-Irland forblir i EUs indre marked, men blir en del av Storbritannias tollområde. Dermed blir det en tollgrense på øya. Forslaget har fått en lunken mottagelse i EU og flere medlemsland som ikke ønsker noen form for grensekontroll mellom Nord-Irland og EU-medlemmet Irland.

– Positive signaler

EU-president Donald Tusk sier fredag at han har mottatt positive signaler fra Varadkar om at en brexitavtale fortsatt er mulig.

– Selv den minste sjanse må utnyttes. En brexit uten avtale vil aldri være EUs valg, sa Tusk på en pressekonferanse på Kypros.

Ifølge Tusk har britene fortsatt ikke lagt fram et realistisk og gjennomførbart forslag til avtale. Samtidig trekker han fram torsdagens felles uttalelse fra de to statsministrene.

– Jeg har fått signaler fra Varadkar om at en avtale fortsatt er mulig. Og det pågår tekniske diskusjoner i Brussel akkurat nå, sa Tusk.

Les også:

Les også

Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. EU
 5. Aksjelive
 6. Irland
 7. Pund

Flere artikler

 1. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen

 2. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 3. Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene

 4. Dette sier forhandleren er hovedpunktene i brexitavtalen

 5. EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer