Britene ut av EU

Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

Ledelsen til Johnsons konservative parti snevres inn før torsdagens valg. Jo større flertall han får, jo bedre tar markedet det, tror økonomer. I motsatt fall kan usikkerheten dra med seg både pundet og norske kroner.

Boris Johnson (Conservatives) og Jeremy Corbyn (Labour) kjemper om regjeringsmakten i det britiske valget på torsdag. De har totalt ulikt syn på brexit.

AP
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Torsdagens valg i Storbritannia blir avgjørende for skilsmissen fra EU.

Mens Boris Johnsons konservative parti lover å få landet ut av EU innen utgangen av januar, vil Jeremy Corbyns Labour sørge for ny folkeavstemning.

Briter flest er lei både brexit og den politiske uroen som følger med. Det samme gjelder i finansmarkedene, der en snarlig avklaring er svært etterlengtet.

Parallelt med at meningsmålingene har vist klart flertall for de konservative, har det britiske pundet også styrket seg.

– Markedet har tatt gledene litt på forskudd, sier Nordea-økonom Morten Lund til E24.

Nordeas Morten Lund tror på kortsiktig pundstyrking hvis Johnson får flertall.

Nordea

Han tror likevel pundet vil styrke seg ytterligere med konservativ seier – hvor mye avhenger av hvor stort flertall Johnson får.

– Hvis han for eksempel kun får et flertall på rundt ti seter, så er det risiko for at videre forhandlinger, om mulig, blir enda vanskeligere. Det vil også skape usikkerhet for hvordan fremtidige handelsavtaler vil se ut, sier Lund.

Den siste målingen fra YouGov viser at Johnsons parti får 339 seter og leder med 28 seter for å få et rent flertall. Ledelsen har dermed krympet med 40 seter de siste par ukene.

Totalt er det 650 seter.

Det hersker stor usikkerhet til hvor pålitelige målingene er.

Klarhet rundt brexit viktigst på kort sikt

Årsaken til at pundet styrker seg med utsikter til en konservativ seier, er at det er ensbetydende med mer klarhet, og tro på at brexit kan sluttføres i løpet av 2020, forklarer Nordeas Lund.

– I tillegg til at markedet er mer usikker på om Corbyn kan få igjennom en avtale, fryktes det at han har en veldig sosialistisk agenda, med stort offentlig forbruk, tilføyer han.

Labour-lederen er også blitt kritisert for blandede og motsigende signaler rundt brexit. Hans forsøk på å blidgjøre både brexit-tilhengere og de som vil forbli i EU, har i stor grad undergravd hans troverdighet og ført til sinne på begge sider, skriver BBC.

Tory-leder Boris Johnson sliter på sin side med manglende tillit til at han kan klare å få Storbritannia ut av EU innen utgangen av januar, og deretter følge opp med en vellykket ny handelsavtale.

Les på E24+

Bloomberg: Her er noen av de store aksjevinnerne hvis brexitavtalen kommer

Erica Blomgren Dalstø i SEB påpeker at den politiske usikkerheten også kan svekke norske kroner.

Åserud, Lise / NTB scanpix

– Kan også svekke norske kroner

Både Nordea og SEB tror pundet vil svekke seg hvis Johnsons flertall kun blir marginalt, eller hvis Corbyn mot formodning skulle vinne.

En slik situasjon vil også kunne dra med seg norske kroner.

– Politisk usikkerhet vil kunne påvirke ikke bare pundet, men også valutamarkedet generelt, sier SEBs Erica Blomgren Dalstø til E24.

Hun påpeker at den politiske usikkerheten både rundt handelskrig og brexit har vært viktige drivkrefter for svekkelsen av norske kroner det siste året. Kronekursen, som er en liten valuta på global basis, svinger ofte i takt med risikosentimentet i markedet.

Men hun tar forbehold om at det også er mye annet som påvirker valutamarkedet de nærmeste dagene, blant annet rentemøte i EU og utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina. Neste uke er det også rentemøte i Norges Bank.

Kortvarig pundstyrking

Selv om man kanskje skulle tro at finansmarkedet ville favorisere et valgresultat som åpnet for ny folkeavstemning og mulighet for å forbli i EU, er behovet for klarhet sterkere på kort sikt.

– Markedet tror ikke på Corbyns finanspolitikk. Nå vil de få det overstått og det tror de mest på at Johnson kan levere, sier Nordea-økonomen.

Han understreker imidlertid at selv om Johnson får et flertall, så kommer brexit-usikkerheten til å vedvare gjennom hele 2020.

– Pundet-styrkingen vil ikke fortsette når investorene innser at videre forhandlinger uansett blir ekstremt vanskelig, og de blir minnet på at alt ikke er fryd og gammen, sier han.

Torsdag åpner valglokalene klokken 8.00 og stenger klokken 23.00 norsk tid.

BBC: Why this UK election is such a huge dealPoll from YouGov
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Valg i Storbritannia
 3. Brexit
 4. Storbritannia
 5. Britisk politikk
 6. Boris Johnson
 7. Labour

Flere artikler

 1. Sterkeste pund siden brexit-avstemningen

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 4. Annonsørinnhold

 5. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg

 6. Det nordirske unionistpartiet sier de fortsatt er mot brexitavtalen