Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

Inflasjon på mange tusen prosent har nærmest utradert verdien av den lokale valutaen bolívar. Mengden dollar i omløp øker, men bankene har fortsatt ikke lov til å ta imot dollarinnskudd.

En amerikansk dollar er nå verdt rundt 60.000 venezuelanske bolivar.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Oljelandet Venezuela, som en gang var blant Latin-Amerikas rikeste, er preget av kaos og fattigdom etter mange år med økonomisk krise og politisk usikkerhet.

I løpet av 2019 mistet valutaen bolívar 99 prosent av sin verdi målt mot dollar. Inflasjonen, som har vært på flere millioner prosent, har dempet seg, men ligger fortsatt på verdenstoppen med 6.567 prosent, ifølge Bloomberg.

På det svarte markedet koster en amerikansk dollar nå rundt 60.000 bolívar, skriver nyhetsbyrået.

Prisen på en kopp kaffe, som for et år siden kostet 450 bolívar, har økt til om lag 30.000.

Les også

Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige

Det har vært utallige massedemonstrasjoner mot den økonomiske styringen i Venezuela.

Madrassene fulle av sedler

Dermed blir det nærmest umulig å betale med valutaen. I praksis blir den nå kun brukt til et lite utvalg subsidierte varer, som T-banebilletter og bensin, som nesten ikke koster noe.

Alt fra frisører til gateselgere reklamerer med priser i dollar, men bankene har ikke lov til å tilby konto for dollarinnskudd.

Det skaper ikke bare trøbbel for privatpersoner, men også for virksomheter. En lokal forsikringsselger forteller til Bloomberg at hun nå gjemmer stabler med dollarsedler i tanken på toalettet på sitt kontor.

Opphopningen av kontanter under madrasser og husvegger fører også til frykt for eskalering av kriminalitet og kidnappinger.

– Kriminaliteten kan eksplodere når som helst, fordi vi står overfor et enormt problem med å flytte kontanter. Det er kaos, sier Jorge Barrios, i Caracas-baserte Gallery Security til Bloomberg.

Venezuela forsøkte seg med egen kryptovaluta i 2018, men uten stor suksess.

Innrømmer dollar-hjelp

Å følge i fotsporene til land som El Salvador og Ecuador, som formelt har adoptert dollar som sin valuta, er en mulig løsning på hyperinflasjonen og en måte å gjenskape incentiver til å spare og investere, skriver Bloomberg.

Presidenten har tidligere vist sterk motstand mot å bytte til amerikansk dollar som nasjonal valuta, fordi han mente det ville være å oppgi suverenitet til erkefienden.

I et intervju i november takket han imidlertid gud for dollaren, og kalte den en «redningsventil» som har bidratt til å løfte den krisepregede økonomien, ifølge Reuters. Å gjøre den til en lovlig del av økonomien ligger derimot fortsatt ikke i kortene.

Venezuela lanserte i begynnelsen av 2018 sin egen kryptovaluta for å få bukt med problemene. Valutaen kalt Petro, var knyttet til prisen på Venezuelas olje, men ble aldri noe suksess.

Les på E24+

Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

Langvarig krise

Oljeprisfallet i 2014, kombinert med dårlig styring av det statlige oljeselskapet PDVSA, ble også startskuddet på en humanitær katastrofe for Venezuela.

Over fem millioner venezuelanere har siden forlatt landet, og mangelen på mat og livsviktige medisiner har fått folk til å ta til gatene.

Den langvarige krisen er ytterligere forverret av internasjonale sanksjoner som forbyr Venezuela å eksportere olje til USA og kutter tilgangen til ekstern finansiering.

Landet er også preget av en svart økonomi fra virksomhet i illegale gullgruver i regnskogen og narkotikatrafikk, skriver Wall Street Journal.

I år venter IMF et BNP-fall på 25 prosent.

President Maduro har riktignok fjernet mange av de økonomiske kontrollene og begrensningene som den sosialistiske forgjengeren Hugo Chávez innførte før sin død i 2013.

Det har bidratt til at prisveksten har moderert seg og at det ikke lenger er tomt i butikkhyllene, men det er enorme forskjeller i landet, og lite som tyder på at krisen er over med det første.

I tillegg råder det politisk kaos i Venezuela etter at opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte seg som landets leder i fjor, med støtte fra USA og en rekke vestlige land. President Nicolás Maduro har foreløpig nektet å gå av.

Reuters: Maduro says 'thank God' for dollarization in VenezuelaBloomberg: Venezuela’s Latest Problem Is There Are Now Too Many DollarsThe economist: More dollar and fewer protests in VenezuelaWall Street Journal: Venezuela Desperately Seeks Dollars
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Venezuela
 3. Kryptovaluta
 4. valuta
 5. Nicolás Maduro
 6. PDVSA
 7. Juan Guaidó

Flere artikler

 1. Venezuelas rivaliserende statsledere i strid om gullreserver

 2. Sri Lanka i økonomisk krise – børsen stengt neste uke

 3. Skyhøy inflasjon i Tyrkia: Prisvekst på 36 prosent

 4. Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

 5. Dollaren faller videre: Svakeste på over to år mot euro