Greske banker kan gå tomme på mandag

Fra mandag vil greske banker være helt avhengige av Den europeiske sentralbanken (ESB) for finansiering, melder styreleder Louka Katseli i grekernes største bank «National Bank of Greece».

LANGE KØER: Greske pensjonister har slitt med å få utbetalt pensjonen sin denne uken. Flere brøt sammen i gråt mens de ventet.

Sakis Mitrolidis
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

De siste to ukene har greske banker levd på sparebluss som følge av at Hellas' befolkning har strømmet til minibankene for å ta ut sparepengene sine i frykt for at landet kan bli stående uten en låneavtale med kreditorene EU, ESB og det internasjonale pengefondet (IMF).

Til tross for krisefinansiering fra ESB og strenge kapitalkontroller kan greske banker allerede mandag være helt tomme for penger.

– Vi har en likviditetsbuffer på 1 milliard euro som vil holde gjennom helgen, men finansiering etter mandag vil være helt avhengig av ESB, sier styreleder Louka Katseli i Hellas' største bank «National Bank of Greece» til Reuters.

Les også

Derfor er «bank run» farlig

Dette betyr at Hellas kan våkne opp til bankkollaps dagen etter folkeavstemningenm dersom ESB ikke beslutter å økte taket på kriselån til landets banker.

To ganger i løpet av den siste uken har ESB besluttet å la dette taket bli stående på 89 milliarder euro, eller 789,43 milliarder kroner med dagens kurs.

Skylder på eurolandene

I løpet av de siste ukene har greske banker gått fra å ha rundt 150 milliarder euro i innskudd til å nærmest være fullstendig tømt.

Bankproblemene førte til at greske myndigheter måtte stenge bankene forrige helg, og at flere pensjonister ikke fikk utbetalt pensjonene sine før onsdag.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har hele uken gjort det klart at han mener kreditorene, og de andre eurolandene har skylden for landets bankkrise.

– De har tvunget ESB til å fryse utbetalingene til greske banker, sa Tsipras torsdag fredag ettermiddag.

OMSTRIDT: Hellas finansminister Yanis Varoufakis (i midten), her sammen med den greske sjefsforhandleren - visefinansminister Euclid Tsakalotos.

Marko Djurica/

For fjerde gang denne uken understreket han at han mener det er pinlig at kreditorene ydmyker den greske befolkningen på denne måten.

Les også

Grekernes gjeld forsvinner ikke med redningspakker

Uenige om nei

I forrige uke ledet neisiden klart med en oppslutning på over 50 prosent foran søndagens folkeavstemning. De siste meningsmålingene viser imidlertid at grekerne er delt på midten foran valget. 43 prosent melder nå at de vil stemme nei, mens 42,5 prosent melder at de vil stemme ja til kreditorenes krav.

– Det greske folket har rettferdigheten på sin side, og et samlet nei vil styrke vår posisjon ved forhandlingsbordet, sa Tsipras da han nok en gang ba folket stemme nei fredag.

Han støttet seg da også på en rapport fra IMF som kom torsdag hvor fondet konkluderer med at Hellas vil trenge en restrukturering av gjelden dersom landet skal sikre økonomisk vekst igjen.

– I går skjedde det en hendelse av stor politisk betydning. IMF
publiserte en rapport om Hellas' økonomi som er en stor oppreising for den greske regjeringen ettersom den bekrefter det åpenbare at Hellas gjeld ikke er bærekraftig, sa Tsipras i talen.

SLANKE BEHOLDNINGER: De greske bankene er under press. Denne kvinnen og andre grekere kan ikke ta ut mer enn 60 euro om dagen - vel 533 kroner.

Louisa Gouliamaki/

Krangler om avtale

Både Tsipras og Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har de siste dagene understreket at de er svært nær en avtale med kreditorene. Torsdag var Tsipras klar på at dersom grekerne stemmer nei søndag vil en ny avtale være på plass allerede tirsdag.

I løpet av fredagen har imidlertid flere av lederne i eurogruppen og andre EU-topper avkreftet den greske regjeringens løfter.

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem avfeier Varoufakis' påstander om at en avtale er på trappene, som løgn, og la til at situasjonen i Hellas kommer til å bli svært vanskelig om grekerne stemmer nei.

– Enhver politiker som sier at det ikke blir nødvendig ved et nei-flertall, gjør narr av sitt eget folk, sier Dijsselbloem, som også er Nederlands finansminister ifølge NTB.

Også Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var klar på at Hellas og kreditorene langt ifra er nær noen ny avtale.

– Den avtalen som lå på bordet forrige uke gjelder ikke lenger, og vi vil måtte forhandle frem en ny avtale fra start, sier han til The Guardian.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tsipras: Ny avtale med kreditorene innen tirsdag

  2. Massive demonstrasjoner i Athen.

  3. Varoufakis anklager kreditorene for terrorisme

  4. Annonsørinnhold

  5. Gresk bankpåstand setter sinnene i kok

  6. Greske banker forblir stengt