Storbank: Dette kan bli de 20 største utfordringene for markedene neste år

USAs presidentvalg og usikkerhet rundt brexit, handel og enkelte lands økonomiske vekst er blant risikomomentene som kan prege markedene i 2020, ifølge Deutsche Bank.

Richard Drew / AP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Sjeføkonom Torsten Slok i Deutsche Bank har nylig laget en oversikt over 20 risikomomenter som kan komme til å prege markedene neste år, ifølge CNBC som har fått tillatelse til å publisere listen.

Helt øverst på listen finner man «fortsatt vekst i formuesulikhet, inntektsulikhet og ulikhet i helsetjenester», eller såkalt sosial ulikhet.

Ser man mot USA har dette fått mye oppmerksomhet i presidentvalgkampen.

Se hele listen lenger ned i saken.

Les på E24+ (for abonnenter)

Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Demokratenes presidentkandidaten Elisabeth Warren har blant annet lagt frem en skattepakke på 20.000 milliarder dollar på offentlige helsetjenester.

Slok understreker at økende ulikhet er noe som kan bli behandlet politisk på sikt.

Også flere av de andre risikomomentene som trekkes frem er knyttet direkte opp til presidentvalget. Sjeføkonomen mener både konsekvenser av skatter og avgifter, regulering og kapitalutgifter kan skape problemer for markedet.

Samtidig er det fare for at utlendinger kan komme til å miste appetitten på amerikansk gjeld og statsobligasjoner i forbindelse med valget.

Handelskrig og brexit

Ikke overraskende preger usikkerheten rundt både handelskrigen, brexit og riksrettsprosessen i USA listen fra sjeføkonomen.

– Handelskrig og riksrettsprosessen innebærer nærstående risiko som kan være løst innen utgangen av året, sier sjeføkonom Slok til CNBC.

Både USA og Kina håper å kunne underskrive fase 1 av en handelsavtale i løpet av de nærmeste ukene. I listen over risikofaktorer er dette nevnt ved at man kommer i en situasjon hvor «Fase 1-avtalen fortsatt ikke er underskrevet og det er usikkerhet rundt hva som skjer etter fase 1 er inngått.»

Les på E24+ (for abonnenter)

Økonomien etter Trumps inntog i Det hvite hus

Samtidig frykter storbanken at en fortsatt handelskrig kan tynge selskapenes resultater.

– Investorer må ta med i beregningen muligheten for forholdene for konsumentforbruk og kapitalutgifter kan endre seg ettersom hvilke regler som muligens kan bli innført i løpet av de kommende årene, sier Slok til CNBC.

Mulig boligkrakk

Brexit på sin side har nylig fått sin tredje utsettelse. I utgangspunktet skulle Storbritannia forlate EU 29. mars, dette ble kort tid i forveien utsatt i to uker, før partene igjen utsatte fristen til 31. oktober. Da parlamentet satte seg på bakbeina under behandlingene av Boris Johnsons nye brexitavtale hadde statsministeren ikke noe annet valg enn å be om en ny utsettelse.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Risikoen rundt Kinas skjulte gjeld øker stadig

Etter planen forlater britene nå EU 31. januar neste år. Før den tid er det likevel klart for nyvalg 12. desember som kan bestemme skjebnen til om det i det hele tatt blir brexit.

Sjeføkonomen trekker i listen også frem et mulig boligpriskrakk i Australia, Canada og Sverige. Alle de nevnte landene har hatt utfordringer knyttet til svært høye boligpriser de siste årene.

Det nevnes også at veksten i Kina, Europa og Japan kan bli såpass svak at det trigger en tydelig sterkere dollar, noe som igjen vil føre til at amerikanerne får svakere kjøpekraft.

Så gjenstår det å se hva som faktisk skjer når 2020 banker på døren om 50 dager.

Her kan du lese mer om

 1. Deutsche Bank
 2. Brexit
 3. Statsobligasjoner
 4. USA
 5. Handelskrig
 6. Dollar
 7. Bilindustri

Flere artikler

 1. Forvirring om handelskrigen demper markedet

 2. Usikkerhet om ny Trump-toll: – Opptrapping av handelskrigen vil være fryktelig for Børsen

 3. Trump sier han ikke har godkjent å trappe ned på Kina-toller

 4. Annonsørinnhold

 5. Verdens gjeld: 2,3 millioner milliarder kroner

 6. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag