Brexit-datoen er klar

Storbritannias statsminister Theresa May vil starte den formelle prosessen med å melde landet ut av EU 29. mars.

KLAR FOR UTMELDING: Storbritannias statsminister Theresa May vil starte den formelle utmeldingen fra EU 29. mars.
  • Geir Molnes
Publisert:

29. mars utløser statsminister Theresa May artikkel 50. Dette er det første formelle steget på veien mot at Storbritannia skal melde seg ut av EU. Det varsler en talsmann på vegne av statsministeren mandag, melder flere medier, blant annet Bloomberg.

Det er landets utsending til EU, Tim Barrow, som nå har informert EUs president Donald Tusk om dette.

– Etter at vi utløser artikkelen, vil de 27 landene bli enige om retningslinjer for forhandlingene og kommisjonens forhandlingsmandat, sier talsmann James Slack.

Les også

Slår tilbake mot May: – Folkeavstemningen kommer til å skje

– President Tusk har sagt at han forventer første respons innen 48 timer. Vi vil starte forhandlingene raskt, sier Slack.

Datoen er på linje med statsminister Mays tidligere uttalelser. Hun har tidligere uttalt at Storbritannia ønsker å utløse artikkel 50 innen slutten av mars.

Skottland krever ny folkeavstemning

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har tidligere signalisert at landet krever en ny folkeavstemning om å melde seg ut av Storbritannia etter det ble klart at Storbritannia melder seg ut av EU.

Theresa May har på sin side sagt at tiden ikke er riktig for å gjøre dette nå. Noe flere skotske politikere har reagert på.

– Den skotske folkeavstemningen kommer til å skje, og ingen britisk statsminister bør våge å stå i veien for det skotske demokratiet, sa nestleder Angus Robertson i Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) på partiets landsmøte i Aberdeen fredag, ifølge Financial Times.

Selv om flertallet i den britiske befolkningen stemte for å melde seg ut av EU, var det flertall i Skottland for å bli værende. I 2014 stemte skottene for å bli værende i Storbritannia, men dette var lenge før brexit kom på bordet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Slik skal Storbritannia forlate EU - trinn for trinn

  2. Statsminister May har signert brexit-brevet

  3. EU vil kladde brexitsvar innen 48 timer

  4. Klart for ny skotsk folkeavstemning

  5. EUs advarsel til britene: Tida er knapp