Økonom: Trusselen om et splittet Spania er dårlig nytt for euroen

Trusselen om et splittet Spania er dårlig nytt for euroen, mener økonom.

UTFORDRENDE: Den økonomiske situasjonen i Europa kan bli utfordrende ved en katalansk løsrivelse. Her fra Barcelona hvor folk trakk til gatene etter søndagens folkeavstemning.
Publisert:

Folkeavstemningen om Catalonias løsrivelse fra Spania sender spanske børser ned mandag. Midtveis i oktobers første handledag er IBEX 35-indeksen i Madrid ned over 1,5 prosent.

Også euroen faller litt mot både dollar og den norske kronen i etterkant av folkeavstemningen.

– All uro som er knyttet til det politiske Europa, er typisk negativt for euroen. Det så man for eksempel også etter det tyske valget forrige helg, forteller Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB til E24.

En kvinne blir klemt mellom demonstranter og politi ved et stemmelokale i Barcelona.

Folkeavstemningen i Catalonia er ifølge spansk lovgivning ulovlig, noe politiet slo hardt ned på søndag. Ifølge katalanske myndigheter ble 844 mennesker skadet i de voldsomme opptøyene.

Haugland mener trusselen om et splittet Spania er dårlig nytt euroen.

– Suksessfaktoren for euroen er et samlet Europa, som jobber med tettere integrasjon og samarbeid. Dermed blir en slik folkeavstemning vanskelig for en valuta det stadig stilles spørsmål ved om overlever på sikt, forteller hun.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB.

Størst BNP i Spania

Catalonia står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt, noe som gjør det til den mest innbringende regionen i Spania.

Kjernen i konflikten er at Catalonia selv mener de bidrar langt mer til landets BNP enn hva de får tilbake. Ved en løsrivelse ville Catalonia hatt et bruttonasjonalprodukt på over 200 milliarder euro, og vært verdens 99. mest folkerike stat.

I Nordeas morgenrapport kommenterer seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad situasjonen i landet slik:

«Den økende spenningen frem til valget har ikke preget finansmarkedene i stor grad, selv om spanske aksjer har gjort det noe svakere enn øvrige europeiske aksjer i september. Situasjonen utgjør en stor politisk utfordring for Spania, og har bidratt til økende polarisering i Spania. Dette vil trolig prege især spanske, men også europeiske markeder fremover, men vi tror ikke dette vil ha en langvarig effekt på europeiske aksjer, da en løsrivelse fremdeles er lite sannsynlig.»

Løsrivelse lite trolig

Årsaken til at det fremdeles er lite sannsynlig med en katalansk løsrivelse, er at svært få land vil støtte en slik erklæring.

Spania har også vetorett for innkommende medlemmer i både EU og Nato, noe som gjør det svært vanskelig for landets mulighet til å bli medlem i noen av de to organisasjonene, så lenge Spania ikke erkjenner Catalonias suverenitet.

Men Catalonia er ikke alene i Europa om å ønske en løsrivelse.

Skottland hadde i 2014 folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia. Også i Sør-Tyrol i Italia, Flandern i Belgia og Baskerland i Spania finnes det grupperinger som ønsker løsrivelse.

Haugland tror en eventuell løsrivelse i Catalonia vil føre til politisk urolighet som euroen ikke vil tjene på.

– Politisk kan det gi næring til andre områder som ønsker løsrive seg, som for eksempel i Nord-Italia, hvor det rike nord vil trekke seg ut. Det er en situasjon som ligner på Spania, hvor det rike nord vil fjerne båndene til det fattigere sør. Dersom Catalonia blir en selvstendig nasjon, vil det være negativt for Spania i form av skatteinntekter, sier hun.

– Investorene lukker øynene

Selv om den spente situasjonen i Spania virker å fortsette, stiger det toneangivende europeiske børsene mandag.

I 13.30-tiden er Dax-indeksen i Frankfurt opp 0,2 prosent, CAC40 i Paris er opp 0,1 prosent og FTSE100 i London er frem 0,5 prosent.

– Som så ofte i markedene har investorene frem til nå lukket øynene for hele situasjonen, men fremover kan dette gå begge veier. Dersom det blir en virkelig konstitusjonell krise, vil nok markedene reagere i større grad, sier Giles Keating, administrerende direktør i Werthstein til CNBC.

Han mener markedene fort kan endre seg dersom utviklingen tilsier det.

– Jeg tror det er en fare for at noen av de katalanske lederne blir arrestert, og det kan fort gjøre investorer nervøse, legger han til.

Ifølge NTB sa Spanias statsminister Mariano Rajoy søndag at det ikke hadde funnet sted noen folkeavstemning, samtidig avfeide han all kritikk om brutal fremferd av politi og sentralmyndigheter.

Hele 90 prosent av dem som avga sin stemme søndag stemte for uavhengighet, i en foreløpig opptelling. Oppslutningen om avstemningen var likevel ikke stor, under halvparten av de stemmeberettigede stemte i valget, ifølge myndighetene i regionen.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Catalonia ber om ny folkeavstemning

Les også

IMF: Verdensøkonomien vil bli mindre avhengig av USA og Storbritannia

Les også

Har verdens største oljereserver: Befolkningen må ty til vedfyring

Publisert:

Her kan du lese mer om