Seier til Trump og Clinton i New York

Prognoser viser at Hillary Clinton vinner Demokratenes nominasjonsvalg i New York. Fra før er det klart at Donald Trump vinner på republikansk side.

NÆRMERE: Donald Trump ligger an til å vinnen nattens nominasjonsvalg i New York. Her er han avbildet rett før han selv stemmer.

Foto: Andrew Kelly Reuters
 • NTB
Publisert:

Da 65 prosent av stemmene var talt opp, hadde Clinton en oppslutning på 58 prosent, mot 42 prosent til Bernie Sanders. Valgdagsmålingene skisserte et langt jevnere resultat, og derfor tok det tid før amerikanske medier turde å utpeke en vinner.

– Seieren er innen rekkevidde, sa Clinton under en tale til sine tilhengere i New York tirsdag kveld.

Hele 247 delegater står på spill for Demokratene i den folkerike delstaten. Hvis resultatene står seg, vil det dermed bli svært vanskelig for Bernie Sanders å innhente Hillary Clintons allerede store forsprang i nominasjonskampen. Han signaliserer likevel at han vil fortsette kampen helt fram mot landsmøtet i juli.

– Vi har kommet langt de siste elleve månedene, og vi skal fortsette å kjempe helt til slutten, sier Sanders.

Trump vant

På republikansk side ble det tidlig klart at Donald Trump tar en overlegen seier. Da 50 prosent av stemmene var talt opp, hadde Trump en oppslutning på 62 prosent, mens motstanderne Ted Cruz og John Kasich hadde henholdsvis 14 og 24 prosent av stemmene.

– Takk New York, jeg elsker dere, skrev Trump på Twitter, kort tid etter at de første prognosene ble offentliggjort.

Dersom Trump får over 50 prosent av stemmene i New York, er han sikret alle de 95 delegatene fra delstaten.

Kaos

I løpet av dagen er det blitt meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen av nominasjonsvalgene, spesielt i New York by.

Byrevisor Scott Stringer i New York har bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at 125.000 navn er forsvunnet fra stemmeregistrene.

I et brev til styret skriver Stringer at nominasjonsvalgene har vært «dårlig organisert, kaotiske og ineffektive». Han viser til ødelagte stemmeskannere, stemmelokaler som åpnet for sent og dårlig bemanning.

Clinton og Trump leder

Før kveldens thriller i New York hadde Hillary Clinton sikret seg støtte fra 1.307 delegater i nominasjonskampen, mens Sanders hadde 1.094 delegater i ryggen. Clinton har for øvrig langt bredere støtte blant de såkalte superdelegatene, men disse kan ombestemme seg helt fram til landsmøtet i juli. For å vinne demokratenes nominasjonskamp trengs 2.383 delegater.

På republikansk side hadde Trump sikret seg støtte fra 755 delegater før New York, mens Cruz hadde 543 og Kasich 144. Dersom Trump får alle de 95 delegatene fra New York er han et viktig steg nærmere de 1.237 delegatene han trenger for å bli partiets presidentkandidat.

Les også

Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

Les også

Økonomer tviler på Trumps regnestykke

Les også

Bernie Sanders samlet inn mest penger i februar

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Hillary Clinton
 3. Bernie Sanders
 4. USA-valg 2016
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump og Clinton fester grepet om nominasjonene

 2. Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

 3. Clinton innkasserer knepen seier i Kentucky

 4. Annonsørinnhold

 5. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

 6. Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat