Cameron kunngjør sin avgang – Går ikke av umiddelbart

Statsminister David Cameron kunngjør at han går av etter folkeavstemningen om EU.

GÅR AV I HØST: Storbritannias statsminister David Cameron annonserer sin avgang etter at britene stemte for å forlate EU. Camerons ektefelle Samantha i bakgrunnen i 10 Downing Street.

Foto: Stefan Wermuth Reuters
  • NTB
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

– Det britiske folkets vilje må respekteres, fastslår statsminister David Cameron etter at det ble flertall for å forlate EU.

En alvorstynget Cameron uttaler til pressen som er samlet foran 10 Downing Street at det britiske folk har valgt en annen sti enn den han har kjempet for, og trenger ny statsminister.

Han sier samtidig at han vil ikke annonsere en tidtabell for avgangen i dag. Men sier samtidig at en ny statsminister bør være på plass da de konservatives landsmøte starter i oktober.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan som statsminister for å stabilisere skuta i løpet av de kommende ukene og månedene. Men jeg tror ikke det ville være riktig for meg å prøve å være kaptein som styrer landet vårt til sin neste destinasjon, sier Cameron.

Tung beslutning

Samtidig understreker han at det har vært en tung beslutning.

– Dette er ikke en beslutning jeg har tatt lett på. Men jeg tror det er i nasjonal interesse å ha en periode med stabilitet og deretter den nye ledelsen nødvendig, sier Cameron.

Han viser til at han i forkant av folkeavstemningen var helt klar på at han mener at Storbritannia er sterkere, tryggere og bedre inne i EU.

– Jeg gjorde det klart at folkeavstemningen var om dette og dette alene, ikke fremtiden for noen enkelt politiker, inkludert meg selv, sier Cameron.

Resultatet av folkeavstemning sender sjokkbølger over hele Europa og har utløst uro i finansmarkedene over hele verden.

Oslo Børs stuper fra start, og Europas børser faller hardt. Europas bankaksjer dundrer ned fredag morgen.

Cameron vil ikke begynne løsrivelsesprosessen

Forhandlingene mellom EU og Storbritannia kan starte først etter at Storbritannias statsminister uttaler at landet vil begynne løsrivelsesprosessen, i henhold til artikkel 50 i EU-traktaten.

I artikkel 50 står det at enhver medlemsstat kan bestemme seg for å trekke seg fra unionen i samsvar med sin egen konstitusjon.

– Vi må nå forberede oss på forhandlinger med EU, sier Cameron.

Cameron sier samtidig at det er den nye statsministeren skal bestemme når løsrivelsesprosessenprosessen skal begynnes. Så han vil ikke påbegynne den selv.

Forhandlingene mellom EU og Storbritannia kan starte først etter at Storbritannias statsminister uttaler at landet vil begynne løsrivelsesprosessen, i henhold til artikkel 50 i EU-traktaten.

Les også

Økonom om Brexit-uro i finansmarkedene:
– Vekker minner om finanskrisen

Les også

Slik reagerer de i Londons finansdistrikt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Storbritannia
  3. David Cameron

Flere artikler

  1. BBC: Ny statsminister klar 2. september

  2. EU: Brexit-forhandlinger først etter nyvalget

  3. Boris Johnson blir britisk utenriksminister

  4. Cameron vil ikke iverksette ut-prosess ennå

  5. Top Gear-kjendiser skal få Storbritannia til å «bremain»