Renzi varsler sin avgang

Italias statsminister Matteo Renzi varsler at han går av etter at italienerne stemte nei til grunnlovsreformen hans.

GÅR AV: Statsminister Matteo Renzi fikk ikke gjennomslag for sin prestisjereform. Nå trekker han seg.
  • Steinar Rostad Breivik
  • NTB
Publisert:

De første prognosene viser at Renzi går på et sviende nederlag i folkeavstemningen om grunnlovsreformen. Rundt 60 prosent skal ha stemt nei.

Allerede i våres varslet Renzi at han ville gå av dersom han ikke fikk folkets støtte. I en TV-sendt tale like etter midnatt, varslet han sin avgang.

– Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes, sa statsministeren og varslet at han vil levere inn sin avskjedssøknad til Italias president Sergio Mattarella og at hans regjeringsperiode nå er over.

– Lenge leve Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet, sa Renzi og avsluttet talen med å ønske lykke til.

Uro

Renzi har fått kritikk for å ha knyttet reformen opp mot sin egen politiske fremtid. Det har skapt uro i markedene som frykter at den populistiske og EU-skeptiske Femstjernersbevegelsen skal innta regjeringskontorene i Roma.

– Debatten har blitt forurenset av politikken. Det handler ikke lenger om et ja eller nei til reformen, men mer om fremtiden til Renzi som statsminister, uttalte Nicola Coniglio, økonom og professor i politisk økonomi ved Universitetet i Bari Aldo Moro, til E24 i forkant av folkeavstemningen.

Renzis reform skulle i korte trekk begrense senatets innflytelse over italiensk politikk og overføre makt over fra regionene til statlige myndigheter.

Målet var økt politisk stabilitet og evne til å gjennomføre andre nødvendige grep i den gjeldsrammede økonomien.

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som under annen verdenskrig.

Uklar fremtid

Veien videre i italiensk politikk er høyst uklar.

Opposisjonen har varslet at de ønsker nyvalg så snart som mulig, noe som kan bane vei for Femstjernsbevegelsen. Enkelte mener det kan sette hele eurosamarbeidet og en kriserammet italiensk banksektor i fare.

Les også

Renzi mot nederlag – euroen svekkes

Et annet alternativ er at Renzi trekker seg, men at det dannes en ny regjering med utgangspunkt i dagens partisammensetning i parlamentet. Det bety en ny sosialdemokratisk regjering, eller en bredere koalisjon.

Den italienske banksektoren er inne i en dyp krise og trenger sårt frisk kapital. Før folkeavstemningen argumenterte ja-siden med at et nei vil gjøre det vanskeligere å få tak i investorer, ettersom det sender signaler om at italienerne ikke er reformvillige.

Totalt har italienske banker utlån som ikke blir betjent på anslagsvis 360 milliarder euro og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.

Les også

– Vi er i en evigvarende krise

Les også

Euroen falt til sitt laveste på 20 måneder etter valget i Italia

Les også

Flytter penger til USA

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. Euroen falt til sitt laveste på 20 måneder etter valget i Italia

  2. – I verste fall forlater Italia eurosonen

  3. Dette venter Italia etter folkeavstemningen

  4. Børsnedgang i Asia etter Renzis avgang

  5. – Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet