Økonomer tror på eskalering av handelskrigen: – Kina kan bli tvunget til å bruke andre virkemidler

Allerede før USA fredag morgen innførte toll på kinesiske varer, kom det nye trusler fra USAs president. Beløpene er fortsatt små – foreløpig.

Foto: Justin Sullivan AFP
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Med det som innføres i dag er det fortsatt veldig begrenset andel av handelen som rammes av høye tollsatser. Det som er den store faren er at det kan komme ytterligere opptrapping, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Fra Kina har det statlige nyhetsbyrået Xinhua kalt USAs president Donald Trump og hans administrasjon «en gjeng gangstere», og en rådgiver i den kinesiske sentralbanken har fortalt at dagens tollinnføringer vil de neste to ukene kutte veksten i den kinesiske økonomien med 0,2 prosent.

– Det er en viss usikkerhet knyttet til om en handelskrig kan starte en økonomisk nedtur i Kina, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Andre virkemidler

Kina-ekspert Ole André Kjennerud, som er økonom hos DNB Markets, forklarer at kineserne etter hvert kan bli tvunget til å bruke andre virkemidler ved en eskalering.

– Det de har gjort tidligere, er eksportforbud av viktige varegrupper. Da er det kanskje spesielt sjeldne jordarter, som brukes i produksjon av for eksempel chipper og LCD-skjermer som kan bli rammet. De har 90 prosent av markedet, så det kan ramme produksjon i USA raskt og mye, sier Kjennerud.

USAs president Donald Trump har allerede varslet at han vil innføre toller på opptil 500 milliarder dollar, om Kina svarte på tollene som ble innført i dag. Og det har de allerede gjort.

– Om det blir slik, blir nesten all import fra Kina rammet. Vår hypotese er at han vil moderere seg, for både amerikanske selskaper og USAs økonomi vil bli rammet i større grad ved en opptrapping, sier Magnussen.

IKKE FOR STOR: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror effekten av handelskonflikten, slik den ser ut i dag, er håndterbar.

Foto: Frode Hansen VG
Les også

Nordea-analytiker: – Nå begynner handelskrigen

Vil vise styrke

Kjennerud sier at de kinesiske lederne nå er opptatt av å vise at de er sterke og ikke lar seg tråkke på.

– Kineserne har hele tiden vist at de har et ønske om og vilje til samarbeid, og finne en løsning som er god for begge partner. Men de sier samtidig at om amerikanerne ikke er villig til å finne en slik løsning, så vil de svare, sier Kjennerud.

Han tror at Kina nå ønsker å fremstå som en stormakt som er villig til å lytte og inngå kompromisser.

Ole Andre Kjennerud i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Dette er en viktig del av spillet om å bli en «soft power» internasjonalt. De vil gjøre et godt inntrykk av landet som handelspartner både for EU, men også andre asiatiske land. De vil vise at de er til å stole på, og gode på samarbeid, sier Kjennerud.

Verdensøkonomien

Men både Kjennerud, Magnussen og Bruce er enige om at beløpene i handelskrigen så langt, ikke er spesielt store i en global sammenheng.

– Foreløpig har ikke jeg endret syn på at verden er inne i en god oppgangskonjunktur, som vil vare. Men det største usikkerhetsmomentet er handelskrig, og hva dette kan være starten på, sier sjefanalytiker Bruce i Nordea Markets.

Han sier at det er viktig å huske at det tross alt går bra i den amerikanske økonomien, og i store deler av verdensøkonomien.

– Om Trump skulle utvide og legge mer generelle toller mot alle land, på for eksempel biler og bildeler, så kan det få konsekvenser vi kan merke på verdensøkonomien. Om det eskaleres så langt, så kan handelssystemet vi kjenner i dag bryte sammen, sier Bruce.

Magnussen i DNB Markets tror vi vil se en ytterligere eskalering av konflikten utover høsten.

– Det må ses i lys av at det nærmer seg mellomvalg i USA. Her har Trump og Republikanerne åpenbart en hensikt om å vinne, sier Magnussen.

Les også

Fondsdirektør: – Frykt er den største driveren nå

Les også

Kilde til Reuters: Kinas hevntoll iverksettes fredag

Les også

USAs straffetoll iverksatt – truer med ny giganttoll

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Nordea Markets: – Forventningene til G20-møtet er overdrevet

  2. Straffer rivalen med toll på varer de ikke kjøper av hverandre

  3. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed

  4. Annonsørinnhold

  5. Kinas handelsoverskudd på 41,65 milliarder dollar – Trosser straffetoll og lave forventninger

  6. Kina må ty til andre virkemidler