Aksjeras for italienske banker: – All grunn til å være usikker på Italias økonomiske fremtid nå

Store italienske banker har falt nesten 15 prosent de siste ti dagene. – All grunn til å være usikker på Italias økonomiske fremtid nå, sier sjeføkonom.

BØRSFALL: Flere banker har ramlet tungt på Milano-børsen den siste uken.

Foto: å© Stefano Rellandini / Reuters Reuters
  • Hans Jordheim
Publisert:,

– Vi lærte i løpet av finanskrisen at statsfinanser og banksektoren henger tett sammen. Og det er all grunn til å være usikker på Italias økonomiske fremtid nå. Derfor er det ikke overraskende at vi ser denne typen reaksjon – at markedet reagerer på den påtroppende regjeringens uansvarlige finanspolitikk, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til E24.

14. mai begynte meldingene om enighet mellom partiene Femstjernesbevegelsen og Ligaen å renne inn. Det er ventet at Italia om ikke lenge vil ha en ny, svært høyrevridd regjering, ledet av 54 år gamle Giuseppe Conte - en mann blottet for politisk erfaring.

I dagene etter at de to partiene kunngjorde at de var kommet til enighet om en regjeringsplattform, pekte pilene på den italienske børsen kun én vei.

Den ledende indeksen på Milano-børsen er ned over 6 prosent de to siste ukene. Og særlig hardt har det gått ut over banksektoren (se faktaboks).

Les også

Italienske populister vurderte å skrote eurosamarbeidet

Banker med problemer

Den påtroppende regjeringen har annonsert at de ønsker å senke pensjonsalderen, samt å ta ut mer penger til italienere med liten inntekt.

Den kombinasjonen er kun dårlig for en allerede forgjeldet økonomi, mener Haugland.

– Konsekvensene av programmet som den påtroppende regjeringen har satt seg fore er at Italias gjeld blir enda høyere. Den er allerede på 132 prosent av BNP. I Europa er det kun Hellas som har høyere gjeldsgrad, og ingen har høyere gjeld om man ser på totalnivået i milliarder euro, forteller hun.

Hun legger til at italienske banker i lang tid har vært en kilde til bekymring, med en stor andel misligholdte lån.

– Hvis statsfinansene fortsetter å gå i feil retning, vil anledningen for å tre inn og støtte banksektoren bli mindre. Og mange store italienske banker har allerede problemer. Italia står for 26 prosent av alle misligholdte lån i eurosonen.

SJEFØKONOM: Kjersti Haugland i DNB

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Vil beskytte borgerne versus bankene

Sjeføkonomen forteller at Femstjernersbevegelsen og Ligaen i regjeringsplattformen har tatt til orde for å reversere lover som gir bankene anledning til å tvinge tilbake gjeld uten å gå via rettssystemet.

Partiene ønsker snarere å beskytte borgerne.

Haugland anser dette som en mulig faktor for banksektorens aksjefall, men påpeker at den viktigste påvirkningen ligger i statsfinansene.

Og hvordan de blir påvirket, råder det stor usikkerhet rundt.

– Det er ikke slik at alt i programmet kommer til å bli gjennomført. Dette vil jo være en koalisjon bestående av to partier som er uenige i mange ting og som vil regjere på et svært knapt flertall. I tillegg må man huske på at det politiske systemet i Italia er svært byråkratisk, hvilket kan gjøre det vanskelig å få gjennom politikk. Derfor blir det spennende å følge med på hvor stor gjennomslagskraft den nye regjeringen vil få, sier hun.

Haugland er ikke i tvil om at usikkerheten som regjeringen fører med seg, nå påvirker markedene i negativ retning. Hun tror imidlertid nedgangen vil dempe seg og at en vil innse at det ikke blir veldig store forskjeller fra dagens situasjon.

Mindre sårbar enn Hellas var

Makroanalytiker Joachim Bernardsen i Nordea Markets har beskrevet koalisjonen som den verst tenkelige for markedet og de mest bekymrede økonomer frykter at eurosonen kan få en ny krise ala Hellas i 2011.

– Likheten er at landene over lang tid har brukt mer penger over statsbudsjettet enn det de har fått inn, noe som resulterer i høy gjeld. Men det er en viktig forskjell, nemlig hvem som eier gjelden. Hellas skyldte penger ut av landet, i motsetning til dagens Italia. Det gjør Italia mindre sårbar, sier Haugland.

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Bank
  3. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Makrostrateg: Dette vil være den verste koalisjonen for markedet

  2. Hedgefond shorter sårbare italienske obligasjoner

  3. Mener Italia-uro er «tungen på vektskålen» for kronestyrking

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom: – Kan være livstruende for italienske banker

  6. Italienske banker stålsetter seg for stresstest-resultater