EU gransker kortselskapene: Vil spare milliarder

EU-kommisjonær Neelie Kroes (bildet) gransker betalingskortmarkedet. Det kan spare Europa for opptil 790 milliarder kroner i året.

Publisert:

Betalingskortbransjen tjener mistenkelig mye penger, mener EU-kommisjonen.

Nå er markedet for slike kort i Europa under granskning, og rett før påske kom kommisjonens foreløpige rapport :

Rapporten antyder i klare ordelag at den internasjonale konkurransen på dette området fungerer svært dårlig. Mye tyder også på at industrien i de 25 EU-landene beskytter seg godt mot utfordrere som kan presse ned prisene.

I noen land koster det for eksempel dobbelt så mye å bruke betalingskortene, mens prisen for butikkene varierer med opptil 650 prosent.

- Kortindustrien i Europa er fortsatt nasjonal og noen lokale spillere forhindrer konkurransen i å utvikle seg. Dette drar opp kostnadene for forbrukere og bedrifter. Konkurranseloven og sektorreguleringer må virke sammen for å skape bedre forhold for næringslivet, sier EUs konkurransekommisjonær Neelie Kroes i en pressemelding.

Kan spare 790 milliarder

Særlig ekstrakostnadene knyttet til bruk av betalingskort i andre EU-land enn de er utstedt i, opptar kommisjonen. I rapporten anslås det at Europas økonomi kan spare mellom 390-790 milliarder kroner årlig, dersom det blir like enkelt og billig å bruke betalingskort på tvers av landegrensene i EU.

Rapporten lister for øvrig opp en lang rekke med tydelige tegn på at konkurransen fungerer dårlig:

  • Forbrukerne betaler dobbelt så mye for MasterCard og Visa i noen land enn i andre
  • Avgiftene for butikkene varierer med opptil 500 prosent for Visa og 650 prosent for MasterCard
  • Avgiftene selskapene krever kan innebære et prispåslag på opptil 2,5 prosent for forbrukerne
  • Små og mellomstore bedrifter betaler mer enn storkunder for bruken av kort. Prisforskjellen er større enn 70 prosent og kan neppe forsvares i stordriftsfordeler

Den endelige rapporten skal legges frem mot slutten av året. EU-kommisjonen vil undersøke mulighetene for å løse problemene i samråd med nasjonale konkurransemyndigheter, lovgivere og selskaper.

Publisert: