SAAB-SALGET: Full jubel for Saab-avtale

Både Saab-ansatte og svenske politikere er svært fornøyd med at det har kommet en avklaring rundt salget av Saab.

NÆRMER SEG MÅL: Detaljene om hvordan Bård Eker (bildet) og Christian von Koenigsegg vil ta kontrollen over Saab ventes å presenteres tirsdag formiddag.
Publisert:

- Det er bra at det begynner å lysne nå. Da kan det kanskje bli slutt på alle spekulasjonene slik at man for ro til å gjennomføre sluttforhandlingene. Jeg tror dette blir en bra løsning, sier Paul Åkerlund, lederen for fagforeningen IF Metall hos bilprodusenten til nyhetsbyrået TT.

Tirsdag formiddag bekreftet General Motors at det har inngått en intensjonsavtale med Koenigesegg om salg av Saab.

Også leder for fagforeningen Unionen ved Saab Anette Hellgren er fornøyd.

- Dette er utrolig bra. Vi vet at de har de økonomiske musklene som skal til og at det er en langtidsplan frem mot 2013, sier hun til TT.

De ansatte ved Saabs fabrikk i Trollhättan ble informert om intensjonsavtalen samtidig som pressemeldingen fra GM ble sendt ut.

Ingen av de vil si noe om hvem som skal stille opp med finansielle muskler i avtalen, annet enn at det skal være tilstrekkelig for videre drift.

Jubel i rådhuset

Ordføreren i Trollhättan Gert-Inge Andersson jubler også hemningsløst.

Ifølge planen skal nemlig produksjonen som i sin tid ble flyttet til den tyske byen Rüsselheim og østerriske Gras nå finne veien tilbake til Vest-Sverige.

- Dette er et kjempeløft og er en gledens dag for regionenog Trollhättan. At dette skal løse seg med tanke på all turbulensen i det siste kjennes fantastisk ut, sier han til E24.se.

Men beskjeden kom ikke helt overraskende på ordføreren.

Han bekrefter at han i forrige uke fikk beskjed av statssekretær Jöran Hägglund om at forhandlingene med nye eiere gikk i riktig retning.

Glad minister

Også Sveriges næringsminister Maud Olofsson er fornøyd med at det omsider har kommet en avklaring rundt den bilprodusenten.

- Det er bra at eierspørsmålet nå er avklart. Det her er en beskjed de ansatte ved Saab har ventet på, men det har også regjeringen. Nå starter en prosess hvor den europeiske investeringebanken EIB skal se på det prosjektet som leveres inn, også skal vi begynne på prosessen opp mot Riksgälden for å være forberedt på eventuelle lånegarantier fra staten, sier hun til TT.

Fortsatt uavklarte spørsmål

I den uttalelsen ligger det at regjeringen vil stille krav for at Saab skal kunne motta 600 millioner dollar i lån fra EIB.

Det er blant annet et grunnleggende krav fra regjeringen at produksjonen og arbeidsplassene som er i Sverige ikke skal flyttes ut.

- Det er en holdning vi har hatt hele tiden og som er årsaken til at vi ikke har vært villige til å sende penger til konkursboet til GM. Om vi skal inn med skattepenger så skal de forbli i Sverige, fortsetter hun.

EIB i førersetet

Hun ønsker ikke å spekulere i hvor lang tid det vil kunne ta før EIB godkjenner et lån og vil heller ikke være med på at det som nå skjer er redningen for Saab.

- Det er ikke vi som holder i taktpinnen her, men snarere EIB. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, men man regner nok med at hele prosessen vil ta noen måneder før alt er på plass.

- Jeg håper selvfølgelig at de nye eierne er seriøse og har tilstrekkelig med penger og energi for å klare dette, sier hun.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: