USA I PROBLEMER: 900 000 amerikanerne på vei til å bli husløse

Det amerikanske boligmarkedet er i full fart på vei inn i en krise.

Publisert:

Det amerikanske boligmarkedet har ikke vært svakere på et kvart århundre.

Torsdag kom det ny statistikk som viser at 900.000 låntagere er i ferd med å bli husløse. Det tilsvarer omtrent 2 prosent av alle boliglåntagere i landet.

Tallene kommer fra organisasjonen Mortgage Bankers Association (MBA), som aldri tidligere har registrert at så mange amerikanere har problemer med å betjene boliggjelden sin, skriver CNN Money.

Tvangssalg

De 900.000 låntagerne har misligholdt boliglånet, og resultatet er vanligvis at boligen blir solgt på tvangsauksjon eller at banken tar over huset. Nær sagt det eneste som kan redde dem er hvis bankene ettergir deler av gjelden.

Bare i fjerde kvartal i fjor var det 381.000 låntagere som ikke klarte å betjene gjelden sin. I tillegg var antallet låntagere som er mer enn 30 dager forsinket på betalingen av lånet, på sitt høyeste nivå siden 1985.

- Fallende boligpriser er åpenbart drivkraften bak misligholdet, mens grunnene og omfanget varierer fra delstat til delstat, sier sjeføkonom Doug Duncan i MBA i en uttalelse.

Ber bankene ettergi gjeld

Sentralbanksjef Ben Bernanke gikk tidligere i uken ut og oppfordret bankene til å slette boliggjeld slik at ikke så mange amerikanere mistet sine hjem.

Les også: Bernanke ber bankene ettergi gjeld

Den siste tiden er det spesielt de som har tatt opp USAs svar på avdragsfrie lån, som misligholder boliglånene.

Før boligmarkedet begynte å falle i 2007 var det svært vanlig for folk med svak økonomi å ta opp lån som hadde lav rente i en gitt periode - gjerne ett år. Etter denne perioden ville renten gå opp, men så lenge boligprisene stiger kan man refinansiere lånet når perioden med lav rente utløper. På den måten flyttes betalingen frem i tid.

Den strategien fungerer imidlertid bare så lenge boligprisene stiger - når de faller, vil ingen refinansiere lånet, og problemene tårner seg opp.

- Vi opplever at folk gir opp selv før avbetalinger stiger fordi boligene var for dyre i utgangspunktet. Det som har skjedd er at folk har strukket seg for langt for å kjøpe boliger de ikke har råd til, og at bankene har vært for villige til å låne ut penger, sier Jay Brinkmann i MBA til Bloomberg.

Denne låntypen har vært spesielt populær i det såkalte subprime-markedet - det vil si låntagere som har dårlig kredittverdighet.

Flere nyheter på E24.

Publisert: