Koster mer enn 2. verdenskrig

USA har til nå brukt mer penger for å dempe virkningene av finanskrisen enn hva noen annen stor historisk hendelse har kostet landet, inklusive utgiftene til 2. verdenskrig.

Joe Rosenthal
  • Roar Østgårdsgjelten - Aftenposten
Publisert:

Regnestykkene spriker over hvor mye finanskrisen har kostet.

Den siste pengetilførselen kommer fra USAs sentralbank Federal Reserve. Tirsdag kveld varslet banken at den står klar til å pumpe inn opptil 800 milliarder dollar (over 5500 mrd. kr) i det kriserammede kredittmarkedet. Beløpet kommer på toppen av redningspakken på 700 milliarder dollar (over 4800 mrd. kr) som Kongressen vedtok tidligere i høst.

Historisk

Med sentralbankens siste tiltak er den globale regningen for finanskrisen vokst til 8300 milliarder dollar (nesten 60000 mrd. kr), ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en blogg på Internett anslår analytikeren og TV-kommentatoren Barry L. Ritholtz at de føderale myndighetenes direkte utgifter er på over 4600 milliarder dollar (nesten 32000 mrd. kr). Det var før den siste pakken fra sentralbanken.

Dyrere enn krigene

Beregninger gjort av analyseinstituttet Bianco Research i Chicago viser at dette er nesten 1000 milliarder dollar mer enn de samlede direkte økonomiske utleggene USA hadde under den annen verdenskrig. Krigskostnadene er beregnet til 288 millioner dollar. Justert for prisstigningen utgjør dette beløpet 3600 milliarder dollar (25000 mrd. dollar) i dagens pengeverdi.

Bianco Research, som har spesialisert seg på investeringsanalyser for institusjonelle investorer, har også laget beregninger over kostnadene og nåverdien av tidligere store hendelser i amerikansk historie, inklusive Afghanistan- og Irak-krigene (se tabell).

Råtne boliglån

De nye 800 milliardene tilfører Federal Reserve bankene i et forsøk på å få kredittmarkedet til igjen å fungere som normalt.

600 av de 800 nye milliardene fra Federal Reserve skal brukes til å kjøpe opp dårlige lån og verdipapirer knyttet til boliglån.

Sentralbanken vil blant annet bruke omkring 100 milliarder dollar direkte på å kjøpe opp obligasjoner i boliglånsselskaper med statsstøtte, inkludert de statlige boligbankene Fannie Mae og Freddie Mac.

200 milliarder skal brukes til å overta forbrukerlån

Økonomien faller

Den avtroppende Bush-regjeringens finansminister Henry Paulson sa tirsdag at han mener tiltakene er nødvendige for å støtte den skakkjørte amerikanske økonomien. Samme dag la OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) frem tall som viser et fall i amerikansk økonomi på 0,5 prosent i tredje kvartal.

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Sentralbankene trapper opp finanskampen

  2. Holder renten fortsatt «ualminnelig lav»

  3. Norges Bank pøser inn dollar

  4. Verdens sentralbanker eier over 13 oljefond: – Helt klart en utfordring for finansmarkedene

  5. Nå vil Yellen selge unna