Kredittbyrå: USA-toll mot Mexico kan true handelsavtale

USAs varslede toll på import fra Mexico kan øke usikkerheten rundt ratifisering av den «nye Nafta». 

MØTTE PRESSEN: Mandag holdt en delegasjon fra Mexico pressekonferanse i den meksikanske ambassaden i Washington D.C., i forkant av møter med Trump-administrasjon om den varslede tollen på landets eksport til USA. Avbildet er (f.v.) Mexicos ambassadør til USA, Martha Barcena Coqui, og utenriksminister Marcela Ebrard.
  • Erik Bucher Johannessen
Publisert:

Det dreier seg som den nye handelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico (USMCA) som skal erstatte den nordamerikanske handelsavtalen Nafta fra 1994.

Avtalen må formelt vedtas innen utgangen av juli for å kunne trå i kraft.

Nå er denne avtalen i fare, ifølge kredittbyrået Fitch.

Fredag forrige uke meldte Det hvite hus at USA vil innføre en generell toll på fem prosent på alle meksikanske importvarer fra 10. juni.

Tollgrepet vil etter planen økes gradvis gjennom sommeren og høsten hvis ikke Mexico gjennomfører «akseptable» tiltak for å redusere den ulovlige innvandringen til USA. Tollsatsen vil potensielt nå et tak på 25 prosent 1. oktober.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB sier det er vanskelig å spå hvordan tollen vil virke inn på den nye handelsavtalen.

– Tror Mexico vil strekke seg langt

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets mener det er for tidlig å trekke konklusjoner rundt hva den varslede tollen vil ha å si for ratifisering av avtalen.

– USA er et så stort og viktig marked for Mexico at de vil strekke seg langt for å unngå å få en høy toll mot seg. 80 prosent av Mexicos eksport går til USA, sier Magnussen. Han mener man må se tollen uavhengig av den nye avtalen.

– Dette er et soloutspill fra USA som ikke har noe med avtalen å gjøre. Vi må se dette i lys av Trumps valgkampmål om å begrense innvandringen til USA, sier han.

– Uvanlig virkemiddel

Magnussen påpeker at det er et svært uvanlig virkemiddel å knytte tollsatser opp mot innvandring.

– Denne typen straffetoll er gjerne noe man innfører i handelskonflikter, slik som med Kina, sier han.

– Det viser at Trump setter innvandring veldig høyt, sier Magnussen som mener tiltaket har sammenheng med at presidenten ønsker å vinne velgere til valget neste år.

Økonomen viser til at Trump forårsaket en nedstengning av statsapparatet i USA fra desember til januar fordi han ikke fikk finansiert den mye omtalte muren mot Mexico.

På mandag tvitret Trump og krevde umiddelbar handling fra Mexico.

As a sign of good faith, Mexico should immediately stop the flow of people and drugs through their country and to o… https://t.co/mvWvmL1k1i

Mexico og republikanske partifeller kritiske

Samme dag holdt en delegasjon fra den meksikanske regjeringen pressekonferanse i Washington D.C. i forkant av møter med Trump-administrasjonen.

De advarte mot at den varslede tollen vil skade begge lands økonomier og kan føre til at 250.000 mennesker fra Sentral-Amerika vil migrere nordover.

– Det er en klar grense for hva vi kan forhandle om, og den grensen er meksikansk verdighet, uttalte Martha Barcena, Mexicos ambassadør til USA.

Også Trumps allierte i det republikanske partiet har vært svært kritiske til den varslede tollen og mener den vil ramme amerikanske forbrukere.

Fem lærdommer fra Trumps fastfood-middag

Den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell, sier til Politico at det ikke er utenkelig at mange republikanske senatorer vil stemme med demokratene for å blokkere Trumps planer.

– Det er ikke stor støtte for disse planene i partiet, det er helt sikkert, sa McConnell etter et lukket møte der representanter fra Det hvite hus delte detaljer om planene.

– Denne administrasjonen forsøker å løse alle problemer unntatt hivsmitte og klimaendringer med økt toll, sier den republikanske senatoren James Lankford.

Han får støtte av senator Mitt Romney, som også er republikaner. Også Kevin Cramer, en nær Trump-alliert, sier nå at han har fått kalde føtter, skriver NTB.

– Mange republikanere i Senatet er lei av tolløkninger, sier Cramer, som sier at han kan se for seg at 20 republikanere i Senatet stemmer mot Trump dersom en avstemning finner sted.

Bilbransjen er utsatt

Kredittratingbyrået Fitch påpeker at bilindustrien og de mange selskapene som eksporterer biler og bildeler fra Mexico til USA vil bli hardt rammet av økt toll.

Mexico var den neste største eksportøren til USA i 2018. Kjøretøy var den viktigste produktkategorien til en verdi av 93 milliarder dollar, hvilket utgjorde 27 prosent av meksikansk eksport til USA.

Byrået skriver videre at General Motors (GM) er blant de mest utsatte bilprodusentene. 26 prosent av selskapets produksjon i Nord-Amerika foregår i Mexico. GM er den største produsenten av kjøretøy i Mexico og står for 36 prosent av produksjonen i landet, ifølge Fitch.

Les også

Eskalerende handelskonflikt gir svakere kinesisk valuta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Mexico

Flere artikler

  1. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

  2. Grønt lys for ny handelsavtale mellom USA, Mexico og Canada

  3. Trump: Ikke nok framgang i Mexico-samtaler

  4. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

  5. Trump: Enighet mellom USA og Mexico