Sonarbilde kan vise savnet fly på havbunnen

 Indonesiske letemannskaper tror de har funnet det savnede flyet fra AirAsia på havbunnen.

FUNN: Indonesiske letemannskaper fant tirsdag flere gjenstander i havet der det antas at AirAsia-flyet med 162 mennesker om bord styrtet.
Publisert:

Indonesiske letemannskaper tror de har funnet det savnede flyet fra AirAsia på havbunnen utenfor Borneo. Flyet kan ha vært intakt da det traff vannet.

Et sonarbilde fra området der det ble funnet vrakrester og omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen.

– Den ligger på mellom 30 og 50 meters dybde, opplyser en talsmann for redningstjenesten i Indonesia.

Et fly som fløy over det samme området tirsdag, observerte også en flyformet skygge på havbunnen.

Sju lik funnet

Flyet fra AirAsia var på vei fra Surabaya til Singapore med 162 mennesker om bord da det forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag morgen.

Siden har skip og fly finkjemmet Javasjøen på jakt etter vraket. Letemannskaper har funnet flere vrakdeler, bagasje og sju lik som fløt på grunnere vann i Javasjøen om lag 160 kilometer sørvest for byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

Flytevest

Noen av likene var fullt påkledd, noe som kan tyde på at flyet av typen Airbus A320-200 var intakt da det traff vann, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dårlig vær i området gjør letingen vanskelig, men dykkere sto onsdag klare til å gjennomsøke området der observasjonene på havbunnen er gjort.

Ett av likene som er hentet opp etter AirAsia-flyulykken, var iført flytevest, ifølge indonesiske letemannskaper.

– Onsdag morgen hentet vi opp til sammen fire lik, og ett av dem var iført redningsvest, sier Tatang Zaenudin i redningstjenesten i Indonesia.

Delvis intakt

Det kan tyde på at passasjerene om bord på flyet hadde noe tid før flyet traff vann – eller før det sank.

Men pilotene sendte ikke ut noen nødmelding, og flyet forsvant fra radaren etter at anmodningen om å fly høyere for å unngå uværet, ble avvist på grunn av stor trafikk i luften.

– Det faktum at vrakdelene til en viss grad ser ut til å være intakt, kan tyde på at flyet ble delt opp da det traff vann, og ikke mens det var i lufta, sier Neil Hansford, tidligere flyger og nå sjef for konsulentfirmaet Strategic Aviation Solutions.

130 ambulanser på plass

Flyets ferdskriver og taleregistrator er ennå ikke funnet. Mens letingen etter svar i Javasjøen fortsetter, forbereder myndighetene i Surabaya i Indonesia seg på å motta og identifisere lik. 130 ambulanser står klare til å ta ofrene til et politidrevet sykehus og samle inn DNA-prøver fra deres slektninger. De fleste passasjerene på flyet var indonesiere.

Uværet hindrer også onsdag dykkere i å lete i området der de tror flyvraket ligger. Det har vært usikkerhet omkring hvor mange omkomne som så langt faktisk er funnet i Javasjøen etter flystyrten natt til søndag.

Tirsdag ble det meldt at minst 40 lik var hentet opp, men den opplysningen ble senere trukket.

Les også:

Indonesia bekrefter funn av vrakrester fra savnet flyTredje store flyulykke for forsikringsgigant

Publisert: