Evo Morales erklærer seier i Bolivia

Bolivias president Evo Morales ble søndag gjenvalgt til en tredje periode med over 60 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene.

VENSTREORIENTERT: Bolivias president Evo Morales har lenge ønsket å bevege landet mot et mer sosialistisk styresett.
Publisert: Publisert:

– Denne seieren er en triumf for anti-imperialister og anti-kolonister, sa Morales fra balkongen av presidentpalasset til tusener av tilhengere etter å ha erklært seier.

Deretter dediserte han seieren til Cubas aldrende tidligere president Fidel Castro, Venezuelas avdøde president Hugo Chávez og alle «anti-imperialistiske og anti-kolonialistiske ledere».

Med over halvparten av stemmene slipper han å stille til en ny valgomgang mot en splittet opposisjon. Den som kom nærmest ham ved valget, var Samuel Doria Medina, som fikk 24 prosent, ifølge målingene til Ipsos og Equipos Mori.

Morales ventes også å få et klart flertall i nasjonalforsamlingen for å fortsette å iverksette sin venstreorienterte politikk, som blant annet omfatter nasjonalisering av olje- og gassressursene og utbygging av velferdsprogrammer.

Fattig

Bolivia er et av Latin-Amerikas fattigste land, og Morales er den første presidenten av indiansk avstamning i landet, der urbefolkningen utgjør 65 prosent av befolkningen.

Kokabonden Morales slo seg fram som en fagforeningsleder som forsvarte rettighetene til de bolivianske kokadyrkerne.

I de åtte årene han har vært president, har han stått for omfattende endringer i landet, og med valgseieren i lomma kan han fortsette arbeidet med å bygge skoler og nye veier og bygge ut velferdsgoder for eldre, barn og gravide kvinner.

Hans motstandere advarte i sin tid mot dramatisk økonomisk nedgang om han fikk mulighet til å sette ut i livet sine planer, men stikk i strid med de dystre advarslene har Bolivia opplevd en regelrett økonomisk boom siden 2006.

Kraftig vekst

I fjor vokste økonomien med 6,8 prosent og ventes i år å vokse ytterligere 5 prosent, noe som gjør Bolivia til et av landene i Latin-Amerika som vokser raskest.

Offisiell statistikk viser at andelen bolivianere som lever i ekstrem fattigdom, er sunket fra 33 prosent til 20 prosent siden Morales først ble valgt

Valgdagsmålingene tyder på at Morales vant i åtte av landets ni departementer, til og med i Santa Cruz, som i alle år har vært en bastion for hans motstandere.

I tillegg ligger det an til at hans parti, Bevegelsen mot sosialisme (MAS) vinner 111 av de 130 plassene i Kongressen og 25 av de 36 plassene i Senatet som er på valg.

Opposisjonskandidaten Doria klaget over at observatørene fra Organisasjonen av amerikanske stater OAS erklærte valget for rent før valglokalene stengte, men observatørenes leder, Guatemalas eks-president Alvaro Colom, sa at de er upartiske.

Les også:

USA gir 1,4 milliarder kroner til GazastripenBritiske høyrepopulister får rekordoppslutningRousseff vant første valgomgang i BrasilRegjeringskoalisjonen vant valget i Latvia

Publisert: