Sajid Javid blir finansminister i Boris Johnsons regjering

Den tidligere innenriksministeren var en av dem som selv ville ta over da Theresa May gikk av som statsminister

Foto: Hannah Mckay Reuters
  • André Haugen
  • NTB
Publisert:,

Det melder blant andre Sky News og NTB.

Før tiden som innenriksminister hadde Sajid Javid ulike stillinger i finansdepartementet. Javid har studert økonomi og politikk og har også jobbet i Deutsche Bank.

Han tar over for Philip Hammond, som varslet sin avgang og trakk seg da Boris Johnson ble valgt som partileder og dermed statsminister.

Javid er økonomisk liberal. Han stemte for å bli i EU, men har siden blitt tilhenger av brexit. Han ønsker imidlertid helst at britene går ut av EU med en avtale, men foretrekker en «hard brexit» fremfor ingen brexit.

Hammond hadde på forhånd varslet at han ville gå av i protest dersom Boris Johnson ble valgt til ny britisk statsminister.

– Det har vært en ære å tjene landet som finansminister de siste tre årene, skrev Hammond på Twitter onsdag.

Les også

«Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

Fra brexitminister til utenriksminister

Den tidligere brexit-ministeren Dominic Raab har blitt utnevnt som utenriksminister i Boris Johnsons nye britiske regjering.

Han tar over etter Jeremy Hunt.

Raab utnevnes også til «first secretary of state», noe som i praksis gir ham posisjon som Johnsons visestatsminister.

Han gikk av som brexitminister i Theresa Mays regjering i november i fjor. Avgangen ble gjort i protest mot Mays brexitavtale.

– Jeg kan ikke med god samvittighet støtte vilkårene som er foreslått for vår avtale med EU, uttalte Raab den gang.

Dominic Raab er en hardnakket EU-skeptiker. Han har tatt til orde for å forberede en såkalt hard brexit, som innebærer at Storbritannia går ut av unionen uten en avtale.

Parallelt har han ønsket å forsøke å fremforhandle en avtale.

I likhet med Javid, som er utnevnt til finansminister i den nye regjeringen, var også Raab en av de ti kandidatene som kjempet om å etterfølge Theresa May som partileder og statsminister.

Les også

Ekspertene spår tøff start for Johnson: – Nesten umulig

Hunt ut

Tidligere i kveld ble det kjent Jeremy Hunt valgte å trekke seg etter at Boris Johnson tilbød ham en annen posisjon i regjeringen.

Hunt sto igjen som Johnsons siste utfordrer i kampen om partiledervervet og statsministerjobben. Da sistnevnte ville flytte Hunt fra toppjobben i utenriksdepartementet, valgte statsråden i stedet å gå av.

– Det ville vært en ære å fortsette arbeidet mitt i utenriksdepartementet, men jeg forstår at den nye statsministeren må få velge sitt lag. Boris Johnson tilbød meg en annen rolle, men etter ni år og over 300 regjeringsmøter er det på tide å vende tilbake til Parlamentet, der statsministeren vil ha min fulle støtte, skrev Hunt på Twitter.

Hunt sier han har vært minister så lenge hans tre barn har levd, og etter å ha forsøkt å bli statsminister, er han nå klar for «den største utfordringen av dem alle – å være en god far».

Han sier videre at det har vært en ære å lede «det beste diplomatiet i verden» og se motet og visdommen til britiske diplomater og etterretningstjenester.

Til sist takker han den tredelen som stemte på ham i ledervalget i Det konservative partiet. Hunt fikk drøyt 46.000 stemmer i uravstemningen, mot drøyt 92.000 for Johnson.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Stresstest: Britisk «no deal» betyr årelang resesjon

  2. Britisk avis: Johnson med massiv reklamekampanje for å sikre brexit-støtte

  3. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

  4. Annonsørinnhold

  5. I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

  6. Boris Johnson blir ny statsminister i Storbritannia