Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen

Det britiske Underhuset vedtok mandag kveld at parlamentarikerne skal stemme over alternativer til Theresa Mays brexitavtale.

Foto: Mark Duffy AP
  • NTB
Publisert:,

Ved å si ja til et endringsforslag i brexitprosessen vedtok de britiske folkevalgte at de skal holde flere indikative avstemninger om alternativer til brexit. Disse avstemningene skal etter planen holdes onsdag.

De nye avstemningene lå i ett av flere endringsforslag det ble stemt over mandag kveld. Forslaget ble vedtatt med 329 stemmer mot 302. Ved å si ja til det såkalte endringsforslag F mandag, har parlamentarikerne tatt mer kontroll over brexitprosessen og gitt seg selv retten til å stemme over andre alternativer enn statsminister Mays upopulære utmeldingsavtale med EU.

Les også

Kilder: May presses av partifeller til å gå av

Noe av det politikerne i Westminster kan velge å si sin mening om senere i uken, er om Storbritannia skal stanse hele brexitprosessen og forbli i EU. Parlamentet har allerede sagt nei til Mays avtale to ganger, og Underhusets leder John Bercow har vist til en århundregammel prosedyreregel og sagt at statsministeren ikke får legge fram avtalen enda en gang med mindre det er vesentlige endringer i den.

Førstkommende fredag er det to år siden britene utløste artikkel 50 om utmelding av EU og i utgangspunktet er det den dagen britenes medlemskap i unionen opphører.

EU har sagt ja til en utsettelse til mai, på betingelse av at regjeringen får avtalen godkjent i Parlamentet.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Professor tror det er tre brexit-løsninger

  2. Mays brexitavtale kan ha fått dødsstøtet

  3. May advarer om langvarig utsettelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny brexit-avstemning mandag: Dette er alternativene

  6. May og Juncker enige om brexit-endringer