Iran øker urananrikingen

Iran bekrefter at landet bryter atomavtalen ytterligere ved å øke urananrikingen, og advarer Europa om at tiden renner ut for å redde avtalen.

KNAPT MED TID: Talsmann for det iranske atomenergibyrået Behrouz Kamalvandi, sier landet har en kapasitet til å overstige anrikningsgraden på 20 prosent.

Foto: Ebrahim Noroozi AP
  • NTB
Publisert:

Iran har begynt å sprøyte urangass inn i sentrifugene, opplyste det iranske atomenergibyråets talsmann Behrouz Kamalvandi på en pressekonferanse lørdag, der han sto ved siden av avanserte sentrifuger.

– Europa bør vite at det ikke er mye tid igjen til å redde avtalen, sa han.

Avtalen ble fremforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft året etter.

Iran har de siste månedene lagt press på Europa for å redde avtalen etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalen og innførte økonomiske sanksjoner mot Iran.

– Så lenge den andre parten ikke oppfyller sine forpliktelser, bør de heller ikke forvente at Iran oppfyller sine forpliktelser, sa Kamalvandi, som la til at Iran fortsatt vil la FN-inspektører få tilgang til landets atomanlegg.

Han sa Iran har kapasitet til å overstige en anrikingsgrad på 20 prosent. Analytikere mener 20 prosent bare er et kort teknisk steg fra en anrikingsgrad på 90 prosent, som gjør det mulig å lage atomvåpen.

Lørdagens kunngjøring er en bekreftelse på at Iran for tredje gang bryter atomavtalen.

Iran brøt atomavtalen to ganger tidligere i sommer da landet overskred anrikingsbegrensningen som er nedfelt i atomavtalen, og da landet bekreftet at det har mer uran på lager enn det avtalen tillater.

Fungerende leder for det internasjonale energibyrået IAEA, Cornel Feruta, drar til Iran søndag.

Her kan du lese mer om

  1. Iran
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Iran varsler nye brudd på atomavtalen

  2. Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen

  3. Landene bak atomavtalen møtes

  4. Annonsørinnhold

  5. Irans president rede til samtaler med USA

  6. Iran trekker seg helt ut av atomavtalen