FN positiv til flykorridorer for å styrke turisme

Såkalte flykorridorer som lar turister reise mellom land med lav smitterisiko, kan bidra til å starte opp igjen turistindustrien, mener FN.

Dome-stranden i Makrinissos i Ayia Napa på Kypros er nærmest folketom i solnedgangen. Bildet ble tatt tidligere denne måneden.

Petros Karadjias / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert:

Slike korridorer kan utgjøre første steget for å gjenopprette internasjonale forbindelser, sier generalsekretær i Verdens turistorganisasjon (UNWTO), Zurab Pololikashvili.

Forslaget har allerede skutt fart i deler av Europa. Spanske turistmyndigheter på Balearene, øygruppen som blant annet omfatter Mallorca, har foreslått at tyske turister kan få fly til de populære ferieøyene så raskt som mulig.

Hardt rammet

Antall turister på verdensbasis har falt mellom 60 og 80 prosent i år som følge av koronapandemien, ifølge en prognose fra UNWTO i begynnelsen av mai.

Land med stor turismeindustri, både i Europa og andre steder i verden, har blitt hardt rammet på grunn av reiserestriksjonene som pandemien har ført til. Antall besøkende fra utlandet har blitt kraftig redusert, og mange bedrifter sliter med å overleve.

Kafeer og restauranter ligger øde i havnen i Fazana i Kroatia tirsdag denne uken. Lokalt næringsliv lider under nedstengningstiltakene.

Darko Bandic / AP / NTB scanpix

Kritiserer reiserestriksjonene

I løpet av de siste dagene har kjente attraksjoner som Pompeii i Italia og Fødselskirken i Betlehem gjenåpnet, men reiserestriksjoner verden over har ført til at mange turiststeder fortsatt er nærmest tomme for folk.

UNWTO har motsatt seg reiserestriksjonene fra begynnelsen av, opplyser Pololikashvili. Han kritiserer koordineringen av nedstengningstiltakene verden over og kaller den kaotisk.

Les også

Coronakrisen stopper ikke norsk pengebruk: – Fortsatt bra trykk

Foreslår tiltak

Pololikashvili ber EU om ikke bare å gjenåpne turismen innen Unionen, men også til utenforland som Tyrkia. Argumentet hans er at det uansett ikke er mulig å sikre seg 100 prosent mot viruset.

Tiltak som såkalte helsepass, bedre kommunikasjon, rask covid-19-testing og temperaturmålinger av reisende kan alle være gode tiltak for å redusere risikoen, mener Pololikashvili.

Les også

Coronakrisen stopper ikke norsk pengebruk: – Fortsatt bra trykk

Les på E24+

Fløibanen har aldri opplevd en slik krise før. Nå må de tenke nytt.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Turisme
 3. FN
 4. Reiseliv
 5. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Verdens turistorganisasjon mener turisme må prioriteres

 2. Latinamerikanske land gjenåpner på tross av stor smitteøkning

 3. Nå faller feriedommen – tre av fem har allerede endret sine planer

 4. Annonsørinnhold

 5. Ryanair hardt ut mot myndighetene - kutter i høstprogrammet på kort varsel

 6. Scandic får 38 millioner i kontantstøtte fra staten