Bernanke kan bli tvunget til å senke renten
- Men selv om renten blir 0, er det ikke sikkert det hjelper, sier analytiker.
Den amerikanske Kongressen avviste mandag kveld norsk tid redningspakken på 700 milliarder dollar. Redningspakken var virkelig forventet å løse markedets akutte problemer, og det var bred enighet om at den absolutt var nødvendig. Kongressledere meldte også søndag kveld at det var enighet om en løsning, men slik var det altså ikke.
Les også: Kongressen avviser redningspakken
Markedene i USA og Asia har knelt etter Kongressens avvisning. Angst er blitt til panikk, og ingen vet hvor ille det nå kan bli.
Les også: - Aldri sett noe lignende
Rentekutt nødvendig
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke støttet krisepakken. Han har prøvd å løse krisen gjennom pengepolitikk ved å kutte renten med 3,25 prosentpoeng, til dagens 2 prosent, siden starten for et drøyt år siden, og han har funnet frem 1,4 billioner dollar i kriselån til banker og andre finansielle institusjoner. Det har ikke løst krisen, og Bernanke trenger hjelp av Kongressen og finanspolitikk.
Med eller uten krisepakke er et nytt rentekutt nødvendig, sier analytikerne.
- Sannsynligheten for at renten kommer ned på 1,50 øker på kort sikt. Arbeidsledigheten kommer sannsynligvis til å stige, inflasjonspresset avtar og det er uro i finansmarkedet. Alt dette trekker i retning av rentekutt, sier sjeføkonom i amerikanske FAF Advisors, Keith Hembre til Bloomberg.
- De bør og vil kutte renten, sier John Lonski, sjeføkonom i Moody's Investor Service i New York, til Bloomberg.
De siste ukene har de største sentralbankene i verden samarbeidet om å tilby mer dollar til et knusktørt markedet. Bare timer før Kongressen skulle stemme over redningspakken sa den amerikanske sentralbanken Fed at den ville oversvømme bankene med mer kontanter. De skal pumpe nye 630 milliarder dollar inn i det globale finansmarkedet, og Feds nødlånsprogram for banker øker med 300 milliarder dollar, til 450 milliarder dollar, melder Bloomberg.
Sentralbankene må samarbeide
Nå kan det også bli aktuelt med koordinerte rentekutt.
- Et globalt koordinert rentekutt på 50 til 75 basispunkter er en passende løsning. Når en slik krise oppstår må sentralbankene gjøre noe, sier sjeføkonom i Global Insight, Brian Bethune til Bloomberg.
Spørsmålet er om rentekutt vil berolige nervøse investorer, som ser ut til å ha lagt rasjonaliteten på hyllen og latt angsten ta overhånd i et marked som nå lar seg styre av psykologi.
- Fed kan senke renten til null, men hvis kredittmarkedene er fryst fast fordi folk er i panikk, så hjelper det ikke så mye, sier tidligere sentralbankguvernør, nå senior finansrådgiver i Stanford Group, Lyle Gramley til Bloomberg.
Les også: - Dette er unntakstilstand
Hold deg oppdatert på finanskrisen og andre økonominyheter med E24.no