Dette skjer denne uken: Verdens sentralbanker skal i ilden

– Det er sentralbankenes uke, sier sjeføkonom før blant annet Norges Bank og amerikanske Fed legger frem rentebeslutninger.

RENTEDOM: Øystein Olsen er en av flere sentralbanksjefer som skal legge frem rentebeslutning denne uken.
Publisert: Publisert:

«Alle» venter at Norges Bank torsdag hever styringsrenten, altså renten bankene får på innskudd i sentralbanken og som er grunnlaget for renten du får som bankkunde.

– Vi tror den heves til 0,25 prosent, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til E24.

Da pandemien traff økonomien i fjor, reagerte sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av rentesetterne i Norges Bank med å senke styringsrenten til null prosent for første gang noensinne.

– Kan vi få noen utslag i kronekursen torsdag?

– De har kommunisert godt at renten skal opp fremover, men hvis de er enda mer optimistiske, på vegne av renteutsiktene og norsk økonomi, kan vi se en sterkere krone, sier Knudsen.

Knudsen sier det store spørsmålet er hvordan Norges Bank lager rentebanen, altså hvordan de ser for seg at renten skal utvikle seg i tiden fremover.

– Det er et potensial for noe høyere rentebane mot slutten av perioden, sier Knudsen.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.
Les også

«Trippelsmell» kan ramme privatøkonomien: – Summen gjør det dramatisk

Venter økt rentebane

Sjefstrateg Erik Bruce og seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener mye tyder på at Norges Bank oppjusterer renteprognosen noe.

Strategene i Nordea Markets mener aksjemarkedet neppe vil bry seg om det, og i motsetning til Knudsen har de liten tro på styrking av kronen.

– I både rente- og valutamarkedet er renteøkningen samt en viss oppjustering av renteprognosen trolig priset inn. Det tilsier små utslag, skriver de i en rapport.

Nordea Markets peker for øvrig på at det er valg i Tyskland på søndag. Det kan bety at Angela Merkels 16 år som statsleder går mot slutten, men valget vil ifølge strategene neppe gi markedsutslag.

Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier de månedlige tallene for innkjøpssjefindeksene (PMI) fra eurosonen og USA som kommer torsdag blir «kjempeinteressante», men det er ingen tvil:

– Det er sentralbankenes uke, sier Knudsen.

Fed i fokus

Onsdagens sentralbankmøte i USA blir ukens viktigste begivenhet, skriver sjefstrateg Erik Bruce og seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en rapport.

Fed har tidligere signalisert at nedtrapping av obligasjonskjøpene vil starte i løpet av året.

Jobbtallene for august var «riktignok noe svake», men coronasmitten ser ut til å flate ut, og det er grunn til å tro at sysselsettingen vil ta seg opp igjen, mener Nordea Markets som derfor ikke tror Fed har endret syn på nedtrapping.

– Til uken kan vi få mer informasjon om akkurat når og hvor raskt Fed vil trappe ned obligasjonskjøpene, skriver strategene.

Fed kommer også med nye prognoser for vekst og styringsrente.

– Det kan gi økt fokus på når første renteøkning kommer og hvor raskt Fed vil heve renten, skriver Bruce og Bernhardsen.

I tillegg til den norske og amerikanske sentralbanken, skal både Bank of Japan, svenske Riksbanken og Bank of England komme med rentebeslutning i løpet av uken.

Les på E24+

– Da coronaen traff kjøpte vi aksjer med begge hendene

Publisert:
Gå til e24.no