Ukraina-krigen

Russlands sentralbanksjef: – Boikott og sanksjoner skaper usikkerhet

Russland beholder den skyhøye styringsrenten. Sentralbanksjefen peker på sanksjoner og utenlandske selskaper som forlater landet, som den største trusselen mot økonomien.

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina i Russland
  • Truls Lier
  • Mathias Revheim-Rafaelsen
Publisert:

Det var ventet at renten ikke skulle heves ytterligere i denne omgang, ifølge estimatene Bloomberg hentet inn blant økonomer.

– Banksystemet fungerer uten feil. Likviditetssituasjonen har stabilisert seg, og vi gir bankene de nødvendige midlene. På det meste nådde volumet av tilført likviditet 10.000 milliarder rubler, sier sentralbanksjef Elvira Nabiullina i Russland på en pressekonferanse i etterkant av rentebeslutningen.

Russlands sentralbank hevet renten til 20 prosent 28. februar, og viste da blant annet til hensynet til finansiell stabilitet. Da var det nylig innført økonomiske sanksjoner både mot banken selv og andre deler av russisk økonomi.

Sentralbanksjefen sier at sanksjoner og boikott er de største årsakene til usikkerhet knyttet til landets økonomi.

– Restriksjonene som er innført har påvirket en betydelig del av vår eksport og import. I tillegg til sanksjoner kan utenlandske selskaper som har suspendert virksomheten i vårt marked ha en seriøs innvirkning på situasjonen.

Sentralbanken skriver nå at denne skarpe rentehevingen bidro til stabilitet og til å hindre ukontrollerte prisøkninger.

Nabiullina fortsatte med å fortelle på pressekonferansen at likviditetsunderskuddet på 7.000 milliarder rubler som oppstod i begynnelsen av mars, nå er mer enn halvert.

Forventer svekket utlånsaktivitet

Den russiske sentralbanksjefen sier at en del av de rublene russerne tok ut av sine konti i slutten av februar, er på vei tilbake.

– I løpet av de siste to ukene har disse pengene returnert til langsiktige innskudd. En økning i styringsrenten spilte en sentral rolle i dette, sier Nabiullina.

Når det gjelder utlån, sier Nabiullina at det vært en økning i aktiviteten de siste ukene. Russlands sentralbank forventer likevel en svekket utlånsaktivitet fremover.

– Dette er mest sannsynlig knyttet til bruken av tidligere godkjente kredittgrenser. Vi forventer en svekkelse i utlånsaktiviteten i fremtiden, sier Nabiullina.

Sikter mot fire prosent inflasjon i 2024

Russisk økonomi er på vei inn i en fase med storskala strukturell omstilling, som også innebærer en midlertidig men uunngåelig periode med økt inflasjon, ifølge banken.

– Justeringen av relative priser kan ikke skje over natten. Dette betyr at inflasjonen vil forbli høy en stund, men vi vil ikke gå ned i noen inflasjonsspiral, sier Nabiullina.

Den russiske sentralbankens pengepolitikk og rentesetting skal ifølge banken utformes slik at det blir mulig å gradvis tilpasse økonomien til de nye forholdene, og komme tilbake til en årlig inflasjon på fire prosent i 2024.

Inflasjonen økte til 12,5 prosent på årlig basis i Russland forrige uke, ifølge Reuters. Det er det høyeste siden slutten av 2015, skriver nyhetsbyrået.

Prisene har allerede steget betydelig siden begynnelsen av mars, ifølge bankens anslag. Det knytter banken til økt etterspørsel etter enkelte varer i lys av en usikker situasjon, og en svakere russisk valuta.

Sentralbanken advarer også om at den russiske økonomien vil gå tilbake i de kommende kvartalene. Bedrifter innen flere ulike sektorer melder også om problemer med både produksjon og logistikk etter at det ble innført sanksjoner.

Kraftig opp etter sanksjoner

Rentehevingen i slutten av februar kom fire dager etter invasjonen av Ukraina, og etter at det ble innført nye sanksjoner mot sentralbanken og russisk økonomi.

Straffetiltakene mot russisk økonomi har blitt utvidet ytterligere i de snaue tre ukene etterpå.

Den gang hadde det vært køer av russere som ønsket å ta ut penger. Høyere rente kan potensielt bidra til at noen vil finne det mer attraktivt å beholde pengene på konto, ifølge analytikere.

Renten ble i slutten av februar hevet til 20 prosent fra 9,5 prosent. Den ble også hevet ett helt prosentpoeng tidligere den måneden.

Den norske styringsrenten ligger til sammenligning på 0,5 prosent.

Det neste rentemøtet til den russiske sentralbanken skal etter planen holdes 29. april.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina-krigen
  2. Russland

Flere artikler

  1. Hevder 12 land har sluttet seg til russisk Swift-alternativ

  2. Russland vil saksøke for frysing av valutareserver

  3. Russlands sentralbank øker renten til 20 prosent

  4. Rubelen styrkes til førkrigsnivå tross sanksjoner

  5. Russland kutter styringsrenten med tre prosentpoeng