Rubelen slår tilbake mot dollar
Rubelen har styrket seg med mer enn 14 prosent mot dollaren hittil i år. En dollar handles nå for drøye 64 rubler.
Trodde du krigen hadde fått den russiske valutaen til å stupe? Til tross for internasjonale sanksjoner, og at flere globale virksomheter flykter landet, rammes tilsynelatende ikke den russiske valutaen.
Ifølge Bloomberg er rubelen blant valutaene som har gjort det sterkest den siste tiden.
Før invasjonen kostet en dollar rundt 80 rubler, men nå koster den omtrent 64,3 rubler.
På det meste etter invasjonen lå den på drøye 154 rubler, ifølge intradagtall fra dataleverandøren Infront.
Propaganda
Reuters tviler på at rubelen er så sterk som den gir uttrykk for – dette vises av at rubelens kjøpekraft faller, ettersom selskaper øker prisen på varer – og spesielt på varer produsert utenfor Russland.
– Jeg pleide å kjøpe nederlandsk morsmelkerstatning for 2.500 rubler før 24. februar, men nå kan det koste 4.500 rubler, sier Moskva-innbygger, Marina til Reuters.
Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman sier til Reuters at Russland beskytter rubelen for at den er lett synlig, og at det er en propagandastrategi.
Russlands invasjon av Ukraina startet 24. februar med at de krysset grensen fra de okkuperte områdene i Krim, Luhansk og Donetsk.
Olje- og gasspriser har steget markant i kjølvannet av invasjonen, noe Russland har tjent godt på.
Rubelen styrkes til førkrigsnivå tross sanksjoner
Tjener på energikrise
Russland vil tjene nesten 321 milliarder dollar på energieksport i løpet av 2022. Det er over en tredjedel mer enn året før, kommer det frem av beregninger fra Bloomberg.
Russland innførte et krav på at russisk olje og gass skal bli betalt i rubler.
Russland viste at de ikke kommer med tomme trusler, og Gazprom stengte kranene til Polen og Bulgaria da de nektet å betale i rubler.
Ungarns regjering gikk i starten av april ut og sa at de skal betale i rubler, for å holde strømmen av olje og gass gående – men russerne hevder selv at også flere andre vestlige aktører betaler i rubler.
Milliardene renner inn fra Vesten til Putin
Mot strømmen
Bloomberg peker også på at kapitalkontrollen Russland innførte har støttet opp rubelen.
– Den russiske sentralbanken må prøve å gjøre støttekjøp for at den russiske rubelen ikke skal falle for mye. Da må de ha utenlandsk valuta tilgjengelig for disse støttekjøpene, og derfor prøver Russland nå å hindre at denne valutaen sendes ut av landet, sa professor ved Handelshøyskolen BI, Dagfinn Rime til E24 i februar.
Bloomberg mener Russland har lyktes der andre har feilet. Andre land som har innført kapitalkontroll har ikke hatt suksess. Tyrkia og Argentina, for eksempel, har tidligere innført kapitalkontroll og så sett valutaen synke til rekordlave verdier.
Sentralbanken i Russland satt styringsrenten opp fra 9,5 til 20 prosent etter invasjonen av Ukraina, men i løpet av april satte sentralbanksjef Elvira Nabiullina renten ned igjen til 14 prosent.
I teorien kan en sterk rubel hjelpe til å holde kontroll på inflasjonen. Russland ser mot 24 prosent inflasjon i midten av april, ifølge Reuters. Sentralbanken sikter generelt sett på 4 prosent.