Huawei vil «ta tilbake tronen» i smarttelefon-kampen

Den kinesiske teknologigiganten har fått føle USAs sanksjoner på bunnlinjen. Men mikrochip-mangelen er bare et midlertidig hinder, mener styrelederen i konsernet.

Styreleder Guo Ping i Huawei har uttalt til sine egne ansatte at selskapet skal tilbake til toppen i smarttelefon-kampen. Her avbildet under en konferanse i Portugal i 2019.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Det største problemet for oss akkurat nå er mobiltelefoner. Vi vet at man trenger mikrochiper og avansert teknologi for å lage telefoner i små størrelser og med lavt strømforbruk. Huawei kan designe dette, men ingen kan hjelpe oss å lage det, vi er fastlåst.

Det sa Huaweis styreleder Guo Ping i et møte med sine ansatte nylig, ifølge en transkripsjon fra møtet som blant andre Reuters og CNBC har sett.

Guo henviser til USAs sanksjoner mot Kina og Huawei, som ble innført av president Donald Trump i fjor.

Vil gjeninnta tronen

I mai 2019 la USA ned forbud mot at utenlandske selskaper som bruker amerikansk teknologi, får selge til den kinesiske teknologigiganten. Forbudet ble begrunnet med spionasjeanklager mot selskapet. Etter en såkalt «midlertidig handelslisens» ble forbudet igjen innført i august i fjor.

Les også

Domstol opprettholder forbudet mot at Huawei utbygger det svenske 5G-nettet

Styrelederen mener imidlertid at problemet, altså mangelen på mikrochiper, er mulig å løse.

– Huawei vil fortsette å eksistere i smarttelefon-sektoren, og med kontinuerlige fremskritt i brikkeproduksjonen, vil vi ta tilbake smarttelefon-tronen til slutt, sa Guo.

Inntektene i Huaweis forbrukeravdeling hadde falt 47 prosent år over år i første halvår, ifølge CNBC. På konsernnivå falt inntektene med 29 prosent, ifølge Reuters det største fallet noensinne.

Brikkemangel

Mangelen på mikrochiper kan imidlertid ikke kun tilskrives USAs sanksjoner.

I begynnelsen av coronapandemien skjøt etterspørselen etter TV-er, spillekonsoller og elektroniske varer til hjemmekontorer i været, og nedstengte fabrikker gjorde at det ble stadig vanskeligere å møte etterspørselen, skrev NTB tidligere i august.

Da fabrikkene ble åpnet igjen, ble det bestilt flere og flere mikrochiper, noe som gjorde at etterslepet bare ble større og større. I tillegg ble produksjonen ved flere fabrikker i Texas bremset som følge av storm i februar, mens en fabrikk i Japan brant i mars.

Les også

Global mangel på mikrochiper skaper produksjonstrøbbel

Da bilprodusentene bremset produksjonen i begynnelsen av pandemien, valgte mange av mikrochip-produsentene å levere til andre industrier. Nå sliter flere bilprodusenter, blant dem Volkswagen og Volvo, med å få fatt i nok mikrochiper.

Selv om telefonprodusenter har vært relativt skånet hittil fordi de har hatt mye mikrochiper på lager, begynner også de å merke mangelen på tilbud.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Huawei
 2. Teknologi
 3. Elektronikk
 4. Chip
 5. Smarttelefon
 6. USA

Flere artikler

 1. Global mangel på mikrochiper skaper produksjonstrøbbel

 2. Laveste britiske bilproduksjon på 70 år

 3. Kongsberg Automotive varsler svakere resultat

 4. Eksperter advarer om turbulens i aksjemarkedet

 5. Sonya har tre jobber, men ikke råd til et ordentlig hjem