Fed-sjefens forvandlinger fra hauk til due: – Andre gangen han snur 180 grader

Analytikere vet ikke hva de skal tro etter Jerome Powells ekspressforvandlinger mellom hauk og due.

VINGLEPETTER? USAs sentralbanksjef Jerome Powell.

Foto: Jim Young Reuters
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Én av oppgavene til en sentralbanksjef er å gi stødige, fremoverskuende signaler som gjør rentepolitikken forutsigbar og jevner ut ubehagelige humper på veien.

Men signalene som har kommet fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell den siste tiden har vært blandede – i såpass grad at enkelte analytikere nå spør seg om man egentlig kan vektlegge dem.

– Dette er andre gangen Fed-sjefen gjør en 180 graders snuoperasjon i løpet av de siste månedene, skiver Nordea Markets-analytikerne Martin Enlund og Andreas Steno Larsen i en analyse.

– Det utløser spørsmål om validiteten til signalene han gir, fremholder de.

– Han fremstår jo veldig vinglete, ja. Powell er ny, og har tydelig fått merke hvor avgjørende måten han kommuniserer på er for markedet, sier Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen til E24.

Les også

Børsuroen fortsetter: – 2018 er angstens år

Seks ukers totalforvandling

I oktober fastslo Powell at Federal Reserve var en «lang vei unna» å ha et nøytralt rentenivå.

En nøytral styringsrente betyr at pengepolitikken hverken stimulerer eller demper økonomien.

Etter flere år hvor USA har stimulert økonomien med lav styringsrente, startet sentralbanken en normaliseringsprosess for tre år siden.

Da uttalelsene fra sentralbanksjefen falt i høst, var åtte renteøkninger allerede unnagjort. Men fortsatt var USA altså langt unna å ha en nøytralrente, uttalte Powell. Det utløste et kraftig børsfall.

Men så, bare seks uker senere, fastslår Powell at rentenivået plutselig ligger «rett under» den antatte nøytralrenten.

Dét til tross for at styringsrenten ikke var endret i mellomtiden. Uttalelsene overrasket Wall Street, som satte fart oppover.

– Mer duete enn forventet, fastslo sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank overfor E24.

DUE OG HAUK: På dette bildet fra Sagaene i Oslo blir duen haukemat.

Foto: Linn Cathrin Olsen VG

– Undervurderte markedsresponsen

Og det er ikke den eneste gangen Powell har gitt sprikende signaler den siste tiden.

Etter en ny heving av styringsrenten i desember, kom Powell med en uttalelse om at Feds pengepolitiske innstramminger skjedde på «autopilot» – noe flere tolket som at sentralbanken ville være urikkelig i sin økonomiske festbrems også fremover. Wall Street humpet nedover.

Men etter juleferien brøt børsjubelen ut igjen, da Powell 4. januar kunne forsikre om at Fed slettes ikke hadde noe hastverk med å øke rentene, men tvert imot «ikke ville nøle» med å endre sin plan hvis nødvendig.

Igjen fremsto sentralbanksjefen duete.

Olsen sier USAs sentralbank muligens kan kritiseres for signalene de ga i oktober, men mener Powells «vingling» etterpå egentlig bare er en naturlig innhenting:

– Fed undervurderte helt klart hvordan signalene om videre renteøkninger ville oppfattes, for det ga en voldsom korreksjon i oktober. Samtidig er det vanskelig å forutse at markedet vil knekke på den måten, for Powell satte egentlig bare ord på prognosen som har ligget der hele veien, sier sjeføkonomen.

Les også

Bloomberg: Donald Trump vurderer å sparke Mnuchin

– Ville bare vært dumt å ikke endre mening

– Men når det først slår så hardt inn i markedet, synes jeg også det er riktig av Powell å endre tilnærming. Som sentralbank kan du ikke bare forholde deg nøytral til et slik markedsrespons, for den er jo med på å endre forutsetningene for den videre rentepolitikken.

– Altså: Powells opprinnelige signaler får konsekvenser som igjen rettferdiggjør at signalene endres?

– Ja. Når markedet først reagerer som det gjør, vil det bare være dumt å holde fast ved det du har sagt. Jeg synes Powell har opptrådt fornuftig, selv om det selvsagt fremstår veldig vinglete.

FORSTÅR VINGLINGEN: Etter den overraskende negative markedsreaksjon på signalene om videre renteoppgang i oktober, gjør Powell rett i endre oppfatning, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets – som også påpeker at vinglingen skjer med endrede økonomiske forutsetninger.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Powells endrede signaler har kommet samtidig som han har vært under massivt press fra president Donald Trump. Trump har gjentatte ganger sagt han er «skuffet» over Powells renteøkninger, og anklaget sentralbanken for å ha skylden for globale børsfall.

De nye, duete tonene fra Powell over nyttår kom for øvrig to uker etter at nyhetsbyrået Bloomberg meldte at Trump har diskutert sparking av Fed-sjefen.

Olsen avviser blankt muligheten for at Powell har latt Trump gå inn på ham:

– Det kan du utelukke 100 prosent. Det er en konspirasjonsteori markedene ofte kommer opp med. Jeg tror det har null å si for Fed hva Trump sier om rentepolitikken. Det som derimot har noe å si, er hvordan markedene responderer på Trump. Sånn sett kan presidentens utspill påvirke Fed indirekte, siden de må agere på utviklingen.

Olsen påpeker at de mer duete signalene fra Powell 4. januar også fulgte mer negative indikatorer for den amerikanske økonomien i desember, som økte usikkerheten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  2. Wall Street suser opp etter nye uttalelser fra Fed-sjefen

  3. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  4. Den amerikanske sentralbanken hever renten for fjerde gang i år

  5. Trump ber sentralbanken la renta ligge