Dette skjer denne uken: Resultatshow og «månedens viktigste tall»

Resultatbonanza, «månedens viktigste tall» og arbeidsledighetstallene fra Nav er blant svært mange høydepunkter denne uken. Og to faktorer kan avgjøre om markedsuroen fortsetter, ifølge sjefstrateg.

UROLIG UKE?: To faktorer kan gjøre at også denne uken blir ruglete på børsene, tror ekspert.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Helgen har trolig av mange investorer blitt brukt til å få igjen pusten etter noen svært volatile dager på børsene verden over forrige uke.

Ved inngangen til den nye uken trekker sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank frem nøkkeltall og kvartalsresultater som mulige triggere for ny markedsuro denne uken.

– Jeg tror det er ekstremt viktig at ikke nøkkeltallene på makro og inntjening skuffer. Det vil eventuelt bekrefte usikkerheten mange nå sitter med. Investorer vil nok se med argusøyne på om verdensøkonomien viser styrketegn eller om svakhetstegnene fortsetter, sier Lie.

– Nøkkeltallene fremover vil enten være en bekreftelse på en sterk økonomi, eller bekrefte usikkerheten i markedene, legger han til.

Sjefstrateg Christian Lie, Danske Bank

Foto: Danske Bank

Viktig jobbtall

Det kommer flere viktige nøkkeltall denne uken. Blant annet det viktigste av de alle, av mange markedsanalytikere beskrevet som «månedens viktigste tall», non-farm payrolls.

I oktober leverte det amerikanske arbeidsmarkedet 134.000 nye jobber utenfor landbruket, den gang var det ventet 185.000. Konsensus i forkant av denne ukens tall er på 200.000, ifølge Marketwatch.

Les også:
Dette må du vite om «månedens viktigste tall»

– Vi forventer 190.000 nye jobber utenfor jordbruket, og det vil være en videreføring av trenden vi har sett de siste månedene. Det vi tror blir annerledes er at lønnsveksten vil stige til 3,2 prosent, sier Lie.

Ifølge sjefstrategen vil dette forsterke Feds oppfatning om at markedsturbulens ikke skal stanse flere rentehevinger. Det har tidligere vært varslet at den neste rentehevingen fra Den amerikanske sentralbanken trolig kommer på møtet i desember.

Det kan også være greit å ta med seg inn i uken at åpningstidene på de amerikanske børsene forskyves med en time sett med norske øyne.

Det betyr at Wall Street åpner klokken 14.30 og stenger 21.00 norsk tid denne uken. Årsaken til dette er at man i USA ikke stiller klokken før 4. november – altså førstkommende søndag.

VIKTIG TALL: Fredag er det på ny tid for å få vite hvor mange jobber som er skapt i USA den siste måneden.

Foto: Karen Bleier AFP

Arbeidsledighet

På makrokartet her hjemme er det arbeidsledighetstallene fra Nav på fredag, og detaljhandelstallene fra SSB tirsdag som virker å være de største hendelsene.

Da arbeidsledighetstallene for september ble presentert for en måned siden viste de en liten økning i arbeidsledigheten.

– Vi tror ikke den økte arbeidsledigheten de siste månedene er et signal på svakere vekst, men at arbeidsstyrken vokser raskere enn tidligere i år. Dette kan bety at vekstpotensialet er i ferd med å løftes, sier Lie.

Nordea Markets skriver i sin forhåndsrapport for uken at de venter antallet arbeidsledige faller med mellom 500 og 1.000 personer.

Les også

Etter jojo-uke nærmer Børsen seg korreksjon

Når det gjelder detaljhandelen venter Nordea en nullvekst når septembertallene kommer.

Samtidig skriver de at de ikke tror Norges Bank vil bruke så mye energi på de volatile tallene i detaljhandelsrapporten, men at sentralbanken heller vil fokusere på den månedlige BNP-statistikken som kommer omkring to uker etter detaljhandelen.

Resultatshowet fortsetter

På Oslo Børs er det denne uken 39 selskaper som skal legge frem sine kvartalsrapporter. Blant disse er Marine Harvest, Norwegian Finans Holdings (Bank Norwegian), Europris og Nel.

Du finner den fulle listen over alle selskapene som leverer resultater på Børsen i faktaboksen.

Torsdag kommer ukens desidert største hendelse i selskapsjungelen. Teknologigiganten Apple skal legge frem sitt kvartalsresultat.

Som vanlig vil investorene ha et øye festet på hvilken snittpris Apple har tatt for sine mobiltelefoner det siste kvartalet. Dette er særlig interessant etter selskapet i september presenterte sine nyeste iPhoner.

Ifølge Yahoo Finance er det ventet at selskapet vil legge frem et resultat på 2,78 dollar per aksje. Inntektene er forventet å ende på 61,5 milliarder dollar i tredje kvartal.

Ellers kommer det tirsdag resultater fra Facebook, Pfizer, eBay og General Electric. Før General Motors viser frem sine regnskaper onsdag.

Fredag er det oljegigantene ExxonMobil og Chevron som skal legge frem sine kvartalsresultater.

Les på E24+

Tøffe tider i offshorebransjen: Dette er toppsjefenes fallskjermer

Europeisk hodepine

Så langt i resultatsesongen har ikke tallene fra europeiske selskaper gitt investorene mye å juble for. Den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 er ned nær ni prosent hittil i år.

Sjefstrategen i Danske Bank mener det europeiske aksjemarkedet vil fortsette å slite i motbakke.

– Mens amerikanske aksjer har vært drevet av en inntjeningsvekst på over 20 prosent, noe som også forventes å bli resultatet for 2018 som helhet, er inntjeningsveksten langt mer moderat i Europa, sier Lie.

Når rundt en fjerdedel av Stoxx 600-selskapene har lagt frem sine resultater for tredje kvartal, viser fasiten at kun 43 prosent har slått forventet vekst i fortjeneste per aksje – den laveste andelen på fem år, ifølge sjefstrategen.

– Omsetningsveksten viser også svakhetstegn, med kun 44 prosent bedre enn forventet, fortsetter han.

35 selskaper har dessuten gitt «profitt warnings» så langt i regnskapssesongen, noe som også er høyere enn gjennomsnittet de siste fem årene, påpeker han. De fleste har kommet fra tyske selskaper.

Denne uken skal blant annet Lufthansa, BP, BNP Paribas, Danske Bank, Carlsberg og Airbus vise om Lie får rett i at børsene i Europa fortsatt vil slite.

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls
  2. Arbeidsledighet
  3. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Dette skjer denne uken: Skjebneuke for May og nye samtaler i Beijing

  3. Dette skjer denne uken: Amerikansk PMI og norsk ledighet

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Fokus på Kina, oljeinvesteringer og kvartalsrapporter

  6. Dette skjer denne uken: Flere kjemper skal i resultatilden