To oktober-overraskelser kan gi olje-hopp

Oljeprisen vil holde seg rundt 50 dollar fatet, om ikke to geopolitiske faktorer slår til, ifølge analytiker.

SANKSJONER: At USAs president Donald Trump kan finne på å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, er en fare for oljeprisen i tiden som kommer, mener analytiker.
UTSTABILT: Venezuela står midt i en finanskrise, og det er stadig opptøyer i landet mot den sittende presidenten Nicolás Maduro.
Publisert:

Oljeprisen har vært relativt stabil den siste tiden, og holdt seg rundt 50 dollar fatet.

Det første av to mulige faremomenter analytiker Helima Croft ved RBC Capital Markets peker på er det gjeldstyngede oljegiganten Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), skriver CNBC.

Det statlige selskapet har slitt ettersom Venezuela stadig utfordres av landets finanskrise og interne uroligheter omkring landets styresmakter.

Dette kommer på toppen av kollapset i råoljeprisen i 2014 for det oljetørste landet.

Det har blitt spekulert i om USA vil påføre landets oljesektor sanksjoner, men oljeanalytiker Thina Saltvedt sier til E24 at hun tror det blir vanskelig ettersom USA er avhengig av oljen selv.

Også Opec har lagt press på Venezuela uten hell.

Oljeprisen er tirsdag kveld på 51,60 dollar fatet og er ned -0,19 prosent.

Gjeld til Russland og Kina

Venezuela er kraftig i gjeld til både Russland og Kina, og den russiske oljegiganten Rosneft har den siste tiden tatt store eierposter i PDVSA.

Kina har på sin side lånt det kriserammede landet penger i bytte mot olje.

Oljeselskapet har til oktober-november å betale tilbake 3,5 milliarder dollar i utestående gjeld.
Problemet er at bare at russiske Rosneft er ferdig med å låne PDVSA penger, sier Croft til CNBC og uttrykker at faren for at selskapet går konkurs er stor.

Iran-overraskelse

Det andre faremomentet Croft omtaler til nyhetsbyrået er muligheten for at USA forlater avtalene om å heve sanksjonene til Iran. President Donald Trump kan i teorien bestemme seg for at Irans innsats for å begrense atom-programmet sitt ikke har vært nok, og igjen påføre landet en rekke sanksjoner.

Iran advarte mandag at de kunne ha beriket uran innen fem dager, om Trump trakk seg ut av sanksjons-avtalen, skriver The Independent.

Partner i hedgefondet Again Capital John Kilduff sier til CNBC at frykten for at Trump gjeninnfører sanksjoner er overdrevet, og at de andre landene involvert i avtalene vil nekte å påføre landet flere sanksjoner.

Under valgkampen i 2015 beskrev Trump avtalen med Iran som «den verste avtalen noensinne».

Les også

Har verdens største oljereserver: Befolkningen må ty til vedfyring

Les også

Iran truer med å trekke seg fra atomavtale

Les også

Reiseglad Trump gir pengeknipe i Secret Service

Publisert:
Gå til e24.no