Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

Lørdag truet høyrepopulisten Matteo Salvini med å rive regjeringen der han selv er visestatsminister i små biter, men søndag måtte han moderere seg noe.

SNUR: Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini. Bildet viser en tegning av Salvini på en fane.

Foto: Tiziana Fabi AFP
  • Hans Henrik Torgersen
  • Johan Nordstrøm
Publisert:,

– 2,4 prosent-underskuddet kan ikke røres. Hvis det skjer vil jeg rive ned regjeringen, sa innenriksminister Matteo Salvini lørdag ifølge den italienske avisen La Repubblica.

Nå har tonen endret seg, i kjølvannet av en arbeidsmiddag mellom statsminister Giuseppe Conte og EU-toppen Jean-Claude Juncker lørdag kveld.

– Problemet handler ikke om desimaler, problemet handler om å være seriøs og konkret, siteres Salvini på av avisen Adnkronos.

– Jeg tror ingen er låst fast til dette, hvis det er et budsjett som får landet til å vokse, kan det være 2,2 prosent eller 2,6 prosent, sier Salvini til Adnkronos.

Salvinis uttalelse kan være første tegnet på at også de mer ytterliggående delene av den italienske regjeringen er villig til å jenke seg for å få til en avtale med EU.

Les på E24+ (for abonnenter)

Italia er i trøbbel. Her er grunnen til at verden burde bry seg.

Både partileder Matteo Salvini i Ligaen og visestatsminister og leder i femstjernebevegelsen Luigi Di Maio, har så langt vært klare på at budsjett står fast. Det er et budsjett med et større underskudd enn det EU-reglementet tillater. Dermed kan EU-kommisjonen ilegge Italia bøter grunnet brudd på budsjettreglene i eurosonen.

Nye budsjettmøter

Salvini og Di Maio skal mandag kveld møte statsminister Giuseppe Conte for å diskutere budsjettet, som har som mål å finansiere velferdsgoder, skattelettelser og en pensjonsreform. Conte har tilbrakt helgen i Brussel for å selge inn budsjettet til EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker og europeiske ledere, ifølge Bloomberg.

I etterkant av toppmøtet ble Conte spurt av journalister om han ville diskutere å redusere budsjettunderskuddet på 2,4 prosent med Salvini og Di Maio.

– Vi diskuterer alltid reformene og hva som trengs for å gjennomføre løftene vi har gitt, svarte Conte, ifølge Bloomberg.

Juncker skal søndag ha uttalt at nedskjæringer på seks til syv milliarder euro kan være nok til å få ned underskuddet i 2019, ifølge La Repubblica.

Les også

Italia: Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

Kan få bøter

EU-kommisjonen har konkludert med at Italias forslag til statsbudsjett for 2019 utgjør et «spesielt alvorlig» brudd på budsjettreglene i eurosonen.

Det er nå opp til medlemslandene å formelt starte en budsjettprosedyre mot Italia. De har to uker på seg til å diskutere saken.

Budsjettprosedyren kan i siste instans ende med bøter og andre straffereaksjoner mot Italia for brudd på budsjettreglene.

I Italias forslag til EU har landet budsjettert med et underskudd på 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Det mener EU at er et «betydelig avvik» fra EUs regler.

I tillegg venter italienerne en vekst i bruttonasjonalprodukt neste år på 1,5 prosent, noe EU mener er for høyt, og som i så tilfelle vil føre til at underskuddet blir enda større enn hva italienerne allerede har tatt utgangspunkt i.

EU mener at italienerne må anta en vekst på 1,2 prosent i 2019, og at underskuddet vil bli 2,9 prosent neste år og 3,1 prosent i 2020.

Les også

Italia trues med budsjettstraff

Les også

Nekter å gi etter for EUs budsjettpress

Les også

– Italia kan gjøre brexit til en liten hendelse

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

  2. – Fra nå av blir ting tøft for Italia

  3. Italia trues med budsjettstraff

  4. Annonsørinnhold

  5. Italia styrer mot større underskudd

  6. – Ikke usannsynlig at italienske renter når kritiske nivåer