Elizabeth Warrens skatteforslag vil koste Jeff Bezos 35 milliarder kroner – det første året

Senatorens kommende forslag til formueskatt kan bli svindyrt for USAs rikeste.

SMELL: Amazon-gründer Jeff Bezos kan måtte svette over selvangivelsen dersom senator Elizabeth Warren får det som hun vil.

Foto: Phillip Faraone AFP
Publisert:

Amazon-sjef og verdens rikeste mann, Jeff Bezos, vil bli nødt til å betale 4,1 milliarder dollar i skatt det første året dersom senator Elizabeth Warrens kommende forslag til formueskatt vedtas.

Det tilsvarer noe over 35 milliarder norske kroner i skatt, og er beregnet ut fra hans nåværende nettoformue på 1.173 milliarder kroner (137,1 milliarder dollar), skriver Bloomberg.

Bezos og de 174 andre aller rikeste amerikanerne på Bloombergs Billionaire Index, som er en ranking av verdens 500 rikeste mennesker, vil sammenlagt skylde svimlende 61 milliarder dollar (522,1 milliarder kroner) i skatt.

Det er over to ganger Telenors totale markedsverdi på ett år.

2.750 milliarder dollar på ti år

Skatteforslaget ble lagt frem av Massachusetts-senatoren torsdag, og vil gi en ekstra skattesats på 2 prosent for dem som har mellom 50 millioner og 1 milliard dollar i formue, og 3 prosent for dem med over 1 milliard dollar.

Dersom det vedtas, vil formueskatten hente inn 2.750 milliarder dollar fra rundt 75.000 familier det neste tiåret, skriver Washington Post, som har snakket med en av de økonomiske rådgiverne til Warren.

For Bezos' del kan imidlertid «skattesmellen» bli noe mildere. Tidligere i januar ble det klart at han og kona Mackenzie går hvert til sitt etter 25 år som ektefolk.

Les også

Bezos: – Amazon er ikke for stort til å gå konkurs

Vil bli president

Nyttårsaften erklærte Warren at hun ønsker å stille som Demokratenes presidentkandidat i neste års valg.

Hun kastet seg inn i nasjonal politikk for rundt ti år siden, under finanskrisen, med krav om bedre beskyttelse av forbrukernes rettigheter. Hun ble raskt en av partiets mest fremstående liberale politikere. I en video hun publiserte med kunngjøringen tok hun til orde for å å dele mer på godene.

– Middelklassen i USA er under angrep. Hvordan endte vi opp slik? Milliardærer og store selskaper bestemte seg for at de ønsket en større del av kaken. Og de fikk politikere på sin side som ga dem større kakestykker, sier hun i videoen.

Her kan du lese mer om