EU vil lagre informasjon om flypassasjerer

EU-kommisjonen foreslår å opprette et nytt passasjerregister for å bekjempe smugling og terrorisme.

LAGRES I FEM ÅR: Å lagre opplysninger om flypassasjerer kan hindre narkotikasmugling og terrorisme, mener EU-kommisjonen. (illustrasjon)
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen foreslår å opprette et nytt passasjerregister der opplysninger om flyreisende inn og ut av EU skal lagres i fem år.

Forslaget ble lagt fram av EUs innenrikskommissær Cécilia Malmström onsdag.

Registeret skal brukes i kampen mot terror og i etterforskningen av alvorlig kriminalitet.

- Felles EU-regler er nødvendig for å bekjempe alvorlige forbrytelser som narkotikasmugling, menneskesmugling og terrorisme, sier Malmström.

Reisende fra Norge

Forslaget er ikke Schengen-relevant, noe som betyr at informasjon om passasjerer som reiser fra Norge til EU, vil bli lagret.

- Men dersom Norge og Sveits vil henge seg på gjennom en bilateral avtale, skulle det gå utmerket, sier Malmströms talsperson Minna Fryden til NTB.

Reglene vil tvinge flyselskapene til å oppgi opplysninger om blant annet navn og hvordan flyreisene er betalt.

«Særlig vurdere»

Justisdepartementet kunne onsdag ikke gi en umiddelbar kommentar til om Norge vil be om en bilateral avtale, men viser til en stortingsmelding om organisert kriminalitet.

Under omtalen av forslaget der heter det: «Regjeringen vil derfor særlig vurdere hensiktsmessigheten og muligheten av å be om tilslutning til de ovenfor nevnte EU-instrumenter.»

Det er ventet at forslaget vil skape heftig debatt med EUs medlemsstater og EU-parlamentet, som allerede har tvunget gjennom ny behandling av avtalen om informasjonsdeling med USA, melder nyhetsbyrået AFP.

Forhandlinger

Opprettelsen av et navneregister, kalt PNR, er essensiell for EUs sikkerhetspolitikk, ifølge innenrikskommissær Malmström.

- Det er også viktig for å sikre at personvern blir respektert i alle medlemsland, sier Malmström.

Ifølge forslaget fra Kommisjonen skal flypassasjerlister gis til nasjonale politimyndigheter, som kan bruke informasjonen i 30 dager.

Deretter skal opplysningene anonymiseres og kun gjøres tilgjengelig etter anmodning fra en domstol. Etter fem år skal opplysningene slettes fullstendig.

Det er ventet at forhandlingene om forslaget vil ta inntil to år.

Flere nyheter på E24

Publisert: