VIL IKKE HØRE: Finansmarkedet stoler ikke på sentralbanksjef Janet Yellens rentesnakk.

Foto: Brendan Smialowski AFP

Kommentar: Markedet tar feil når det tviler på Fed

Sentralbanken i verdens største økonomi har tydelig signalisert at rentene skal betydelig opp fra dagens nivå. Men markedet kjøper det ikke. 

 • Kjetil Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Nylig gjorde den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), det igjen. De økte renten med 0,25 prosentpoeng for tredje gang på et halvt år og for fjerde gang siden rentene ble satt nær null i etterkant av finanskrisen.

Fed har en klar plan. Renten skal normaliseres fordi økonomien er kommet på beina igjen. Derfor sier de at renten skal opp ytterligere en gang i år og tre ganger til både neste år og i 2019. Det vil til slutt gi en mer normal styringsrente på 3,0 prosent.

Markedet derimot, mener en renteøkning i 2018 og en til i 2019 får holde, og har dermed ingen tillit til at Fed vil gjøre det de har sagt de skal gjøre. Ikke bare synes markedet sentralbanken går for fort frem, de tror egentlig ikke renten skal særlig mye opp i det hele tatt. Som en konsekvens er langsiktige fastrenter i USA svært lave, 10 års swaprenter ligger nær 2,0 prosent.

Jeg tror Fed kommer til å levere og at markedsprisingen derfor også vil justeres opp i takt med at realiteten endres. Det vil gi klart høyere langsiktige amerikanske renter, som også vil smitte over på høyere langsiktige renter her hjemme.

TROR IKKE PÅ FED: Fed har signalisert at rentene skal langt høyere enn det markedet tror.

Foto: Nordea Markets/Macrobond

For å begrunne synet mitt, må vi først prøve å forstå Fed. De tror at arbeidsledigheten er kommet ned på nivåer som vil gi høyere lønnsvekst litt fram i tid. Det vil i sin tur gi høyere inflasjon og dermed også et grunnlag for høyere renter. For å bruke økonom-språket:

«Alt» henger dermed på den kanskje mest kjente og brukte empiriske sammenhengen økonomen A.W. Phillips fant allerede på 1950-tallet. Bare arbeidsledigheten blir lav nok vil lønningene bys opp.

Les også

Yellen hever renten

Fed tror at den såkalte Phillips-kurven lever i beste velgående. Markedet derimot, synes å tro at Phillips-kurven er død. Og kanskje kan de ikke klandres. Arbeidsledigheten har falt fra over 10 prosent i 2010 til under 4,5 prosent nå. Lønnsveksten har enn så lenge bare vist små tegn til å røre på seg.

Hvem har så rett?

PHILLIPS-KURVEN: Figuren viser sammenhengen mellom arbeidsledighet og lønnsvekst i USA fra 1997. Erfaringsmessig tar det rundt ett år fra stramhet i arbeidsmarkedet viser seg i høyere lønnsvekst. I figuren gjenspeiler derfor dagens lønnsvekst stramheten i arbeidsmarkedet for ett år siden.

Foto: Nordea Markets/Macrobond

Det er ingen grunn til å vente høyere lønnsvekst når ledigheten går fra 10 til 9 prosent, eller fra 8 til 7 prosent. Fortsatt er det mye slakk i økonomien og lett å få tak i arbeidskraft.

Historien viser imidlertid at når ledigheten passerer 5 prosent, ja da begynner det å skje noe. Og kommer vi ned mot og under en ledighetsrate på 4,5 prosent, tar lønnsveksten seg virkelig opp. Det er denne sammenhengen sentralbanksjef Yellen i USA fester sin lit til. Og hun har egentlig ikke noen grunn til ikke å gjøre det.

Dagens lønnsvekst på rundt 2,5 prosent er helt konsistent med tilstanden på arbeidsmarkedet for ett år siden, i hvert fall dersom historien brukes som sannhetsvitne. Dagens ledighet på litt under 4,5 prosent vil, dersom vi bruker historiske erfaringer, gi en lønnsvekst på mellom 3 og 3,5 prosent om ett år. Det er mer enn nok til å gi en prisvekst på 2 prosent, som er inflasjonsmålet til Fed.

Trolig må markedet se lønnsveksten i hvitøyet før det blir overbevist om at Phillips-kurven fortsatt lever. I mellomtiden vil Fed fortsette å øke renten gradvis. Da vil også markedsrentene stige og trekke langsiktige fastrenter opp.

Jeg ser ingen grunn til at det er annerledes denne gangen. Derfor mener jeg også at markedet, som synes å ha stedt sammenhengen til hvile, tar feil når de tviler på Fed.

Ryktet om Phillips-kurvens død er etter mitt syn sterkt overdrevet.

Les også

Trump skrøt på seg en halv mill. jobber

Les også

Yellen hever renten

Les også

Jobbveksten mer enn doblet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 2. Janet Yellen
 3. Rente
 4. Arbeidsledighet
 5. USA
 6. Dollar

Flere artikler

 1. Dette ventes av månedens viktigste tall

 2. Betalt innhold

  Denne grafen har varslet hver eneste resesjon siden 50-tallet - nå gjør den det igjen

 3. Yellen hever renten

 4. Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

 5. Den amerikanske sentralbanken hever renten