Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ber om at EU går sammen om å løse den verste flyktningkrisen siden 2. verdenskrig.

FELLES: Merkel og Hollande ønsker en felles innsats for å løse flyktningekrisen.

Markus Schreiber
 • NTB
Publisert:

De to topplederne møttes mandag for å diskutere den krevende situasjonen.

– Vi må få på plass et felles system for å få rett til asyl, sa Hollande i en kort kommentar i forkant av møtet med Merkel.

Han kalte den rekordstore migrasjons- og flyktningstrømmen inn mot Europa, særlig fra krigsherjede Syria, for en «eksepsjonell situasjon som vil vare en stund».

Forventer samordning

Tyskland venter å motta rekordmange 800.000 asylsøkere i år, og Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun forventer at alle EUs medlemsland retter seg etter gjeldende flyktningpolitikk så raskt som mulig.

I juni avviste EU-landene kommisjonspresident Jean-Claude Junckers forsøk på å innføre en obligatorisk kvote for hvor mange flyktninger og migranter hvert EU-land skal ta imot.

Nær 340.000 flyktninger og migranter har ankommet EU de første sju månedene i år.

PÅ VEI: Tusenvis av flyktninger har de siste dagene tatt seg gjennom Makedonia og Serbia mot Vest-Europa etter at greske myndigheter startet å frakte migranter fra de greske øyene og inn mot fastlandet.

Ognen Teofilovski

Humanitær katastrofe

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz beskrev mandag flyktningkrisen som en humanitær katastrofe, og ba om at det må utformes en ny strategi for å takle den økende tilstrømmingen av mennesker.

Kurz besøkte mandag grensen mellom Hellas og Makedonia, hvor 7.-8.000 flyktninger og immigranter har passert siden lørdag etter at Makedonia igjen åpnet grensene etter å ha holdt dem stengt i tre dager. Med batonger og sjokkgranater forsøkte makedonsk opprørspoliti å stanse dem som tok seg over grensen, men måtte til slutt gi opp.

Mer enn 42.000 har passert gjennom Makedonia siden midten av juni.

– Dette er en humanitær krise, det er en krise for EU som helhet og det er presserende at vi fokuserer på situasjonen på Vest-Balkan, sa han.

Tusenvis av flyktninger reiser nå også gjennom Serbia mot Vest-Europa.

Les også

EU: – Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

Les også

Seks av ti småkommuner sier nei til flyktninger

Les også

Hver tredje nordmann er villig til å huse en flyktning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. EU
 3. Angela Merkel
 4. Tyskland
 5. Frankrike

Flere artikler

 1. Tyskland vil avvise 75.000 asylsøknader

 2. Merkel vil ha krisetoppmøte

 3. Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

 4. – Migrantkrisen kan ødelegge EU

 5. Nå er det denne krisen som gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa