BELLONA-HAUGE OM SJTOKMAN: - Statoil har vært naive

Bellona-leder Frederic Hauge mener russerne kan ha forsynt seg av norsk teknologi i Sjtokman-prosjektet.

DØDFØDT: Frederic Hauge har veddet mange flakser vin på at Sjtokman-prosjektet ikke blir ferdig før i 2035.
Publisert: Publisert:

- Vi advarte om industrispionasje allerede i 2006. Jeg vil tro at en del av Statoils leverandører har grunn til å bekymre seg nå, sier Hauge til VG.

Han mener russerne ikke er i stand til å utvikle Sjtokman-prosjektet alene - og at de trenger norsk teknologi:

- Statoil er i denne sammenhengen en teknologikoordinator, ikke en teknologileverandør. Det er underleverandørene som er bekymret. I konseptutviklingen til Statoil ligger det en betydelig teknologioverføringsgevinst for russiske selskaper, sier Hauge.

Han sier russerne tenker systematisk om tilgang til teknologi.

- Det er veldig naivt å tro at dette ikke vil skje, sier Hauge.

Statoil gikk inn i et samarbeid med russiske Gazprom i 2007 om å hente opp gass fra Sjtokman-feltet - verdens største gassfelt til havs - 600 km nordøst fra Kolahalvøya.

Tap for Statoil

Tidligere denne uken gikk Statoil ut av Sjtokman Development AG med et tap på 2 milliarder kroner knyttet til investeringene på gassfeltet.

Hauge mener Russland er blitt mer korrupt med årene, og sier Sjtokman-prosjektet hele tiden har vært preget av lite åpenhet. - Det har vært et politisk og forretningsmessig samrøre hele veien, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

AUDIENS: Allerede i slutten av mai da Statoil-sjef Helge Lund møtte Russlands president Vladimir Putin utenfor Moskva, gikk ryktene om at Statoil kunne være på vei ut av Sjtokman-samarbeidet. Forrige uke ble ryktene verifisert.

Til tross for at Statoil har solgt sine 24 prosent aksjeandeler i Sjtokman Development AG, holder ledelsen i Statoil muligheten åpen for videre samarbeid med Gazprom.

- Dette er bare et spill for galleriet. Det prosjektet som ble beskrevet som historisk og som et eksempel på godt naboskap, er allerede dødt, mener Hauge.

NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski er enig i at Sjtokman-prosjektet har vært preget av mye hemmelighetskremmeri, men godtar ikke uten videre Hauges påstand om industrispionasje:

- Statoil ble med i samarbeidet med Gazprom fordi selskapet kunne tilby teknologi og erfaringer. Man har hatt mange diskusjoner hvordan dette prosjektet skulle gjennomføres teknisk sett, men jeg tror ikke det er grunn til stor bekymring at Statoil har overført norsk teknologi til russerne. Hadde det skjedd, ville man gitt fra seg det sterkeste forhandlingskortet, sier han.

Fortsatt i dialog

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. i Statoil er ikke enig i Hauges påstand om at

AksjeLongname: StatoilTicker: STLMarked: OSEOrganiasonsnummber: 923609016TSID:Trade time: 2012-08-13 14:44:13Last: 147.1Close: 148.5Periode: 7days

prosjektet har vært preget av liten åpenhet.

- Dette er jo et kommersielt prosjekt som skal gjennom ulike faser. Statoil har vært åpen om vår medvirkning, sier Jannik Lindbæk Jr.

Lindbæk Jr. sier selskapet fortsatt er i dialog med Gazprom «for å legge grunnlaget for Statoils medvirkning».

- Dersom vi lykkes, vil det være nettopp fordi vår erfaring og kompetanse kan gi et godt kommersielt prosjekt og langsiktig verdiskapning, sier han.

Gazprom besvarte ikke VGs henvendelser.

LES OGSÅ:

- Statoil gir opp Sjtokman-selskap

Statoil kan være på vei ut av Sjtokman

Analytiker: Ikke åpenbart at Statoil forlater Sjtokman

Publisert: