Sjeføkonom overrasket over Fed-sjefens kommunikasjon

Under pressekonferansen onsdag var Fed-sjef Jerome Powell tydelig på at styringsrenten skal enda høyere enn tidligere kommunisert. Olsen mener kommunikasjonen er ment som et tydelig signal til markedene om at Fed fremdeles har en vei å gå.

OVERRASKET: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier kommunikasjonen fra Powell på onsdagens pressekonferanse var «litt annerledes» enn vanlig.
Publisert: Publisert:

– Jeg synes han fremstår ganske så haukete, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Med det mener Olsen at han synes USAs sentralbanksjef Jerome Powell fremsto som tydelig for en strammere pengepolitikk – det vil si høyere renter – under pressekonferansen onsdag kveld.

I pressemeldingen som sentralbanken sendte ut sammen med beslutningen i forkant av pressekonferansen, var signalet mer uklart, mener Olsen.

– Det var mer en kopi av det de sa i september. Det tolket markedet som at Fed ser enden på visa, sier han.

Les på E24+

Konspirasjons­kandidatene

Fed – den amerikanske sentralbanken Federal Reserve – hevet onsdag styringsrenten med nye 0,75 prosentpoeng til intervallet 3,75–4 prosent.

Samtidig meldte banken at når den vurderer tempoet i videre rentehevinger, vil den ta hensyn til den oppsamlede effekten av innstrammingene så langt og forsinkelsen som er før effekten av rentehevingene slår inn.

Kort tid etter startet Powell sin tale. Det var knyttet mye spenning til hvordan han ville kommunisere rundt hevinger videre.

Olsen synes han klarte seg bra, men synes det var overraskende at Powell nå sa at renten skal høyere enn tidligere ventet.

– De pleier ikke si sånt på denne type mellomliggende møter, uten nye anslag og oppdaterte prognoser. Så dette var litt annerledes enn vanlig, men det viser at her har du en sentralbank som vil holde på til de har fått gjort det de skal, sier sjeføkonomen.

Mener Powell signaliserte til markedene

Det amerikanske aksjemarkedet vinglet kraftig under Powells tale, før det snudde brått ned.

Olsen mener Powells kommunikasjon var ment som et tydelig signal til markedet om at Fed fremdeles har en lang vei å gå.

– Du har med et marked å gjøre som er helt på tærne etter enhver minste lille ting som de kan tolke i den retning at dette snart er ferdig og at rentene skal ned. Nå sier Powell at vi skal gå litt saktere frem, kanskje, det skal vi diskutere videre i desember. Men vi skal lenger opp.

Les også

Wall Street faller etter Powell-uttalelser

Hvorvidt takten i hevingene vil avta allerede i desember er ikke det viktige for Fed nå, påpeker Olsen.

– Fed er opptatt av at det viktige å diskutere nå er hvor høyt renten skal og hvor lenge den skal være der, sier han.

Effekten av rentehoppene lar vente på seg

Federal Reserve har, som en rekke andre sentralbanker, hevet renten i raskt tempo det siste året.

Det har kommet «unormalt» kraftige rentehopp på 0,75 prosentpoeng på de tre foregående møtene. Dette omtales som en trippel heving, fordi det tradisjonelt har vært mest vanlig å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng av gangen.

Skyhøy prisvekst har vært hovedfienden. Sentralbanksjef Jerome Powell har gjentatte ganger sagt at de vil gjøre det som skal til for å dempe den.

Inflasjonen i USA dempet seg noe til 8,2 prosent i september, men ligger fortsatt på et svært høyt nivå. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, endte på 6,6 prosent, det høyeste siden 1982.

Situasjonen i arbeidsmarkedet er også med på legge grunnlaget for det raske tempoet i økningene. Arbeidsmarkedet i USA har lenge vært stramt, med lav ledighet og sterk lønnsvekst, som igjen bidrar til inflasjonspresset.

Bekymringen på motsatt side er at en for kraftig og rask innstramming med renten kan bidra til at man får en sterkere nedtur enn det som er nødvendig for å få kontroll på prisveksten.

Fed-sjef Jerome Powell forlater scenen etter å ha holdt pressekonferanse om sentralbankens rentebeslutning onsdag.

Sjeføkonom Kjetil Olsen påpeker at innstrammingene hittil har hatt liten effekt på den amerikanske økonomien. Det er først og fremst i boligmarkedet det merkes – noe.

– Boligsalg har stoppet opp og prisene har begynt å falle, men det utgjør en liten del av hele økonomien. Prisene har steget usannsynlig mye under pandemien, så det er mer en korreksjon vi ser nå. Men der vil vi se større effekter fremover, sier Olsen.

Han forklarer videre at husholdningene fremdeles tærer på oppsparte midler fra under pandemien, det er høy lønnsvekst som gjør at inntektene øker, at lønnsomheten for bedriftene er gode, og at selv om aksjer har kommet ned, er det ikke opplagt enda at selskapene skal kutte kostnader.

– De tjener fremdeles penger og mer enn før pandemien, sier Olsen.

– Så det Fed ser er at her må vi trykke til mer, for å få rentene mer opp og aksjene mer ned, så bedriftene skal kutte kostnader og ansette færre og det vil smitte over på husholdningene, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no