Tysk industri faller hardt: – Alarmklokkene ringer allerede

Tysk industriproduksjon falt med 1,5 prosent, mens forventingene var en nedgang på 0,4. 

NEDTUR: Tysk bilproduksjon har hentet igjen mye av det tapte etter at nye utslippskrav rammet bilindustrien. Det gjør det enda vanskeligere å forstå hvorfor tysk industriproduksjon faller, mener sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Europas industrimotor, Tyskland, leverte nok en måned med elendige tall, med et fall for industrisektoren på 1,5 prosent i juni. Ifølge Reuters var det ventet et fall på 0,4 prosent.

– Omslaget i tysk økonomi er veldig kraftig, men det kommer etter en sterk oppgangsperiode frem til midten av 2018. Etter det har industriproduksjonen falt med fem prosent, sier sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Mens landet lenge har fått kjenne på svakere bilsalg fra skjerpede utslippsreguleringer, ser han ingen åpenbar forklaring på at industritallene skal være så svake nå.

– Det er mange sektorer i Tyskland, men særlig bil har vært viktig, med et fall på over 20 prosent etter at det ble stammet inn på utslippsreglene i Europa. Det ga et brått fall, og vi er ikke helt tilbake ennå, men det er ikke mer enn fire fem prosent lavere enn før de nye reguleringene kom. For hver måned som går med svake tall, så blir den forklaringen dårligere, sier Andreassen.

– Det som skjer nå henger ikke på greip.

At tysk industriproduksjon faller vesentlig mer enn forventet er et veldig dårlig varsel for den økonomiske trenden i eurosonen, mener sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland.

– At Tyskland leverer så svake veksttall er en bekymring for at konjunkturene skal svike Europa. Det er alltid usikkerhet knyttet til disse tallene, og de kan svinge fra måned til måned, sier hun.

Les også

Fremtidstroen stuper etter handelskaos

Handelskrig

I mai brøt forhandlingene mellom Kina og USA i handelskrigen sammen. Andreassen kan ikke se at dette i særlig grad har rammet den eksportrettede tyske økonomien.

– Tyskland er ikke rammet av handelsrestriksjonene og eksporten til Kina går fortsatt opp, sier han.

På investeringssiden ser han derimot klare svakhetstegn, som han mener kan henge sammen med den pågående handelskrigen.

– Det er sannsynlig at usikkerheten gjør at mange utsetter investeringer. Men det var ventet at det skulle komme et fall uansett, da investeringene var på høye nivåer, sier han.

At Tyskland er såpass hardt rammet av en nedtur sammenlignet med andre land i euroområdet, sier han er forunderlig.

– Ordretallene er lavere enn for ett par siden, men de har stabilisert seg siden februar. I tillegg er PMIene og IFOene på den svake siden, som smitter over på produksjonstallene.

Les også

Krisetall for Europa: Mener rentekutt ikke holder

Styrker troen på rentekutt

– Hvor mange måneder til med så dårlige tall kan vi ha før alarmklokkene bør ringe?

– Alarmklokkene ringer allerede. Den europeiske sentralbanken har allerede signalisert et taktskifte, der vi venter et rentekutt på 10 til 20 basispunkter i september, fra en rente som allerede er på minus 0,4, sier Andreassen.
I DNB mener de at de svake tallene fra Tyskland bygger opp om at det blir rentekutt.

– Vi tror det kommer sammen med kjøp av verdipapirer. Slike tall vi nå ser styrker argumentet for den delen av rentekomiteen som foretrekker kraftfulle virkemidler, sier Haugland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tyskland
  2. Den europeiske sentralbanken

Flere artikler

  1. Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig

  2. Verste fall på fire år for tysk industri: – Veldig forvirrende

  3. Forventer rentekutt i USA: – Ikke lett å se på data at renten må ned

  4. Dette skjer denne uken

  5. Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon