G20-landene spytter inn over 50.000 mrd. i verdensøkonomien

Verdens største økonomier åpner lommeboken for å håndtere coronakrisen.

Verdens ledere var torsdag samlet på en videokonferanse for å diskutere tiltak mot coronaviruset.

GARY RAMAGE / POOL
Publisert:,

«Vi forplikter oss til å gjøre det som er nødvendig, og til å bruke alle tilgjengelige verktøy for å minimere de økonomiske og sosiale ødeleggelsene fra pandemien, gjenoppta global vekst, opprettholde markedsstabilitet og styrke motstandskraften».

Det skriver G20-landene i en uttalelse etter et krisemøte på video torsdag ettermiddag.

Partene ble på møtet enige om å spytte inn 5.000 milliarder dollar, tilsvarende 52.650 milliarder kroner i verdensøkonomien.

«Vi spytter inn over 5.000 milliarder dollar inn i verdensøkonomien, som en del av målrettet finanspolitikk, økonomiske tiltak og garantiordninger for å motvirke de sosiale, økonomiske og finansielle virkningene av pandemien», heter det i uttalelsen.

Les også

Amerikansk krisepakke godkjent i Senatet

«Kollektiv handling vil forsterke effekten»

Landene understreker at de vil fortsette å støtte verdensøkonomien med kraftige tiltak.

«Kollektiv handling fra G20 vil forsterke effekten, sikre sammenheng og unytte synergier. Omfanget av dette vil få verdensøkonomien på beina igjen og gi et sterkt grunnlag for beskyttelse av arbeidsplasser og for å gjenopprette veksten», skriver landene videre.

Det kommer også frem at sentralbanksjefene og finansministrene i G20-landene vil få det videre ansvaret for å koordinere arbeidet for å håndtere krisen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

Krisemøte

Landene vil også jobbe sammen for å sikre tilgangen til medisinsk utstyr, kritiske landbruksprodukter, og andre varer og tjenester på tvers av landegrensene. Det skal samtidig arbeides for å løse forstyrrelser i globale leverandørkjeder for «å sikre alle menneskers helse og velvære».

Tirsdag ble det kjent at Saudi-Arabia skulle lede et krisemøte med G20-landene hvor den globale innsatsen for å håndtere coronautbruddet skulle diskuteres.

Gruppen samler ledere og sentralbanker fra 19 land – inkludert USA, Kina, India og Russland – pluss EU. Til sammen representerer de rundt 90 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt, to tredeler av befolkningen og halvparten av jordens landareal, skriver NTB.

Uttalelsen fra G20-landene

Her kan du lese mer om